EXCLUSIV  Borza, note pentru politicieni. „E începutul sfârșitului” - video

Remus Borza, deputat independent, a notat politicienii și personalitățile importante ale săptămânii.

Liviu Dragnea nota 10 – I-a trecut glonțul pe la ureche. Votul de încredere dat lui Dragnea de membrii Comitetului Executiv al PSD reprezintă o victorie importantă, dar de etapă. Dragnea e departe de câștigarea războiului. Din contră, are toate șansele să-l piardă. Suntem doar într-un relativ armistițiu, în care taberele își gândesc foarte bine următoarele mutări. Dragnea e singur împotriva tuturor. Chiar și în PSD e din ce în ce mai izolat și trădat tocmai de cei pe care i-a promovat în Guvern și în funcții de conducere ale partidului. Trebuie să își identifice adversarii. Și așa cum spuneam, nu sunt puțini: președintele țării, procurorul general, serviciile secrete, #rezist, cancelariile străine, o parte a presei, și chiar proprii camarazi din PSD sau aliați de guvernare. Dragnea are maxim două, trei luni, pentru a anihila acțiunile adversarilor. Poate recurge la suspendarea președintelui, revocarea procurorului general, promovarea unei ordonanțe pe amnistie și grațiere, diminuarea bugetelor instituțiilor de forță. Dar pentru toate astea, are nevoie de o majoritate solidă în Parlament și de persoane loiale în Guvern. Majoritatea o poate face cu ALDE sau, la fel de bine, cu UDMR și minoritățile naționale. Dragnea va trebui să remanieze miniștrii din gruparea puciștilor și pe cei care nu au performat, înlocuindu-i cu oameni competenți și loiali. Până atunci, trebuie să fie doar lapte și miere în partid. Să renunțe la excluderi, să promoveze dialogul, transparența și consultarea în adoptarea deciziilor majore pentru partid și pentru guvernare. După ce va termina curățenia de toamnă, Dragnea și Guvernul Dăncilă vor trebui să se ocupe de problemele importante ale țării: o reformă reală și profundă a statului, a instituțiilor și a marilor sisteme publice.

Viorel Cataramă nota 10 – Pentru curaj. Consiliul Naţional al PNL a decis în martie susţinerea lui Iohannis pentru un nou mandat la Cotroceni. Recent, Cataramă a surprins activul de partid cu o poziționare în forță față de președintele Iohannis. Liderul liberal a afirmat că președintele tratează PNL ca pe o rudă săracă de la care poate să ceară orice și oricând, fără să-și creeze obligații. A spus ceea ce am declarat și eu cu alte ocazii, și anume că partidul trebuie reformat, iar atacurile la guvernarea PSD-ALDE trebuie să fie însoţite de soluţii alternative, nu doar de o campanie de demonizare a lui Dragnea și PSD.

Ludovic Orban nota 9 – Sunt, în continuare, un susținător al președintelui PNL, dar, în egală măsură, am și așteptări de la el. În Anul Centenarului, nu a reușit să capitalizeze politic moștenirea Brătienilor, ca întregitori de țară. Nu a reușit să consolideze și să unifice dreapta în jurul PNL, un partid identitar al României. Nu a reușit să își facă curățenie în propriul partid și să promoveze oameni competenți și determinați să câștige următoarele confruntări cu PSD. Pe fondul unei atare politici, săptămâna aceasta s-a produs o demisie de răsunet. Ilie Bolojan, cel mai bun primar liberal din țară, și-a dat demisia din funcția de de prim-vicepreşedinte. Mulți liberali de frunte au plecat din PNL în ultimul an, nemulțumiți de modul în care Ludovic Orban conduce partidul. Senatorul Puiu Hașotti sau senatorul Vergil Chiţac sunt pierderi grele pentru partid. Orban va trebui să îi înlocuiască pe acei președinți de filiale care nu au performat. Chiar dacă sunt susținuți de președintele Iohannis. Și acesta din urmă trebuie să înțeleagă că, dacă vrea un al doilea mandat la Cotroceni, trebuie să îi dea mână liberă lui Orban pentru a întări capacitatea logistică și organizatorică a partidului.

Angela Merkel nota 8 – Volker Kauder, principalul aliat și confident al cancelarului german, a suferit o grea înfrângere. Grupul parlamentar CDU/CSU nu l-a mai reales lider de grup. Acesta, timp de 13 ani, îi asigura cancelarului majoritatea parlamentară necesară promovării proiectelor legislative. În locul lui, a fost ales Ralph Brinkhaus, puternic susținut de Horst Seehofer, ministrul german de interne din Cabinetul Merkel și președinte al CSU, aliatul bavarez al cancelarului. E începutul sfârșitului pentru Merkel. E din ce în ce mai izolată și mai contestată chiar de către propriul partid. Există o foarte mare probabilitate ca ea să nu își ducă mandatul de cancelar până la sfârșit. Cea mai mare provocare a cancelarului german o reprezintă ascensiunea fulminantă a partidului de extremă dreapta, creat în 2013, Alternativa pentru Germania (AfD), care, la ultimul sondaj de opinie de săptămâna aceasta, devine al doilea partid al țării, cu o cotă de 18% în preferințele alegătorilor germani.

Emmanuel Macron nota 10 – Indiscutabil, cel mai bun discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU. Macron a fost excepțional. Cu toate acestea, popularitatea sa în Franţa este la un nivel foarte scăzut, în jur de 30%. Multilateralismul și multiculturalismul lui Macron intră în contradicție cu unilateralismul, protecționismul și naționalismul lui Trump. Macron este noul lider al Europei, preluând ștafeta de la cancelarul german Angela Merkel. Franța lui Macron are ambiția, după 20 de ani de apatie și noncombat, să redevină un jucător important pe scena politică internațională.

Notele au fost date joi, în cadrul emisiunii „Borza Analytica".


Video


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel