Boc: Rezultatul referendumului este tranşat din punct de vedere juridic şi constituţional

Fostul premier Emil Boc a declarat, miercuri, după anunțul Biroului Electoral Central, că ”în acest moment rezultatul referendumului este tranşat din punct de vedere juridic şi constituţional”, deoarece la consultarea populară pentru demiterea președintelui Traian Băsescu nu s-au prezentat 50% plus unu dintre cetățenii cu drept de vot înscriși pe listele electorale.

"În acest moment rezultatul referendumului este tranşat din punct de vedere juridic şi constituţional. Referendumul este invalidat pentru că nu s-au prezentat 50 la sută plus unu din cetăţenii înscrişi în listele electorale permanente. În aceste condiţii, BEC comunică acest rezultat Curţii Constituţionale a României şi nu altul, aceste cifre, şi nu altele, după care CCR invalidând referendumul, preşedintele suspendat îşi reia atribuţiile constituţionale. Criteriul de referinţă a fost, este şi rămâne cel legat de listele electorale permanente, iar singurul în măsură să dea cifre oficiale valabile este BEC, care a anunţat că au fost prezenţi la urne 46,24 la sută dintre cetăţeni", a declarat în cadrul unei conferințe de presă fostul președinte al PDL, citează Mediafax.

CCR nu decide validarea sau invalidarea referendumului

Emil Boc își motivează verdictul pe faptul că CCR a menţionat faptul că referendumul pentru demiterea preşedintelui este valabil dacă participă 50 la sută plus unu din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale permanente.

"În niciun document al statului român nu există vreo referinţă la un alt element în afară de listele electorale permanente pentru a judeca validitatea sau invaliditatea referendumului pentru demiterea preşedintelui. Din punct de vedere politic, juridic şi constituţional problemele trebuie să fie considerate a fi încheiate, decizia CCR nu poate fi alta decât de a confirma ceea ce BEC a stabilit, miercuri, în mod oficial şi, în consecinţă, de reluare a atribuţiilor prezidenţiale de preşedintele suspendat. Orice alte referinţe politice sunt permise în spaţiul public, dar din punct de vedere juridic şi constituţional discuţiile se pot purta numai în jurul datelor oficiale puse la dispoziţie de BEC", a precizat fostul lider al PDL, care nu înțelege de ce USL nu recunoaște rezultatul juridic și constituțional dat de BEC, încercând schimbarea regulilor jocului stabilit înainte de referendum.

Despre cifrele comunicate de INS sau CNAS privind cetățenii cu drept de vot, Emil Boc a susținut că, potrivit Legii referendumului, cifrele care pot fi luate în discuție sunt cele care se află pe listele electorale permanente care se află la MAI.

"Nicio lege nu face referire la datele şi cifrele care se află în procedură de prelucrare cu privire la recensământ. Legea referendumului face clar referire la listele electorale permanente, care se află la MAI, iar MAI le-a actualizat pe baza comunicării de la primării. Procedura de suspendare nu a reuşit, am pierdut 25 de milioane de euro pentru satisfacerea orgoliilor politice ale unor distinşi domni de la putere", a conchis fostul președinte al PDL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel