Forțele irakiene au cucerit marți teren de la gruparea Stat Islamic (ISIS) în vestul Mosulului și au desfășurat lunetiști pe imobile în oraș pentru a trage asupra jihadiștilor, au indicat ofițeri, citați de AFP, potrivit Agerpres.
Mii de oameni, susținuți de coaliția internațională antijihadistă aflată sub comandament american, au lansat pe 17 octombrie 2016 ofensiva pentru cucerirea Mosulului, al doilea oraș irakian ca mărime și ultimul mare bastion al SI din Irak.
După ce au cucerit la sfârșitul lui ianuarie partea de est a Mosulului, forțele irakiene încearcă din 19 februarie să recucerească vestul orașului nordic, unde ele au cucerit mai multe sectoare.
Luptele se concentrează în prezent în orașul vechi, un labirint de străzi mici, puternic populate, pe unde nu prea pot să înainteze blindatele și unde folosirea armelor grele riscă să pună în pericol miile de civili prinși în capcană de jihadiști.
În confruntări sunt implicate forțele de intervenție rapidă și ce ale poliției federale, în timp ce forțele contrateroriste luptă împotriva jihadiștilor mai la vest.
Potrivit unui comunicat al comandantului poliției federale, Raëd Chaker, forțele irakiene avansează în orașul vechi în direcția marii moschei Al-Nouri, unde Abou Bakr al-Baghdadi, șeful SI, a apărut în public o singură dată în iulie 2014.
Zeci de lunetiști
Zeci de lunetiști au fost desfășurați pe acoperișurile unor imobile în orașul vechi pentru a acoperi înaintarea trupelor, se mai spune în comunicat. Acestea evacuează treptat sute de civili pentru a-i izola și a-i împiedica pe jihadiști să-i folosească drept scuturi umane, înainte de a lansa un asalt împotriva sectorului moscheii, potrivit comunicatului.
Cucerirea moscheii al-Nouri va fi o victorie puternic simbolică pentru trupele noastre și o lovitură dură pentru jihadiști, a afirmat purtătorul de cuvânt al comandamentului operațiunilor comune, Yahya Rassoul.
Comandamentul a anunțat, de asemenea, cucerirea a două noi cartiere din afara orașului vechi: Al-Rissala și Nablous.
Conform guvernului irakian, circa 180.000 de persoane și-au părăsit domiciliul din Mosul-Vest, majoritatea refugiindu-se în tabere amenajate în împrejurimile orașului, unde primesc îngrijiri, hrană, pături și saltele.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu