Imaginile din școli, care au ca subiect bătăile între minori, sunt interzise la televiziuni printr-o prevedere a unui proiect de Decizie de modificare şi completare a Codului audiovizualului, adoptată de CNA. În plus, televiziunile nu vor mai putea comunica adresa paginii de internet pe care sunt postate asemenea imagini.
Proiectul de Decizie este discutat pentru prima dată de membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) în şedinţa de marţi. Unele dintre prevederile proiectului au fost deja adoptate de membrii CNA. Potrivit proiectului, "nu se vor difuza imagini care prezintă violenţă între minori în şcoli", "nu se va comunica adresa paginii de internet în care sunt postate asemenea imagini şi nici nu se va face trimitere la site-uri în care sunt comunicate astfel de adrese", scrie Mediafax.
Proiectul de Decizie mai prevede că "secvenţele violente din instituţiile de învăţământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii şcolii şi cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali ai minorului". "Face excepţie situaţia în care radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorului, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestuia, astfel încât să nu fie afectată imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viaţă intimă, privată şi familială", se mai spune în proiectul de Decizie. Mai prevede că imaginile în care minorii sunt implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă, de orice natură, vor fi difuzate numai dacă radiodifuzorul acţionează în interesul minorilor, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestora. De asemenea, nu trebuie difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea minorilor implicaţi.
Aceste prevederi au fost adoptate de membrii CNA după îndelungate discuţii. Unii dintre ei și-au făcut griji să nu fie "prea restrictivi în reglementare" şi să nu "limiteze libertatea de exprimare".
Potrivit Laurei Georgescu, preşedintele CNA, scopul acestor prevederi noi discutate în şedinţa de marţi de către Consiliu este "descurajarea violenţei în şcoli". "S-a ajuns să se preia filmuleţe de pe YouTube", a spus Laura Georgescu. Ea a adăugat "Nu interzicem, nu facem cenzură".
Membrii CNA discută în momentul difuzării acestei ştiri şi alte prevederi ale proiectului de Decizie de modificare şi completare a Codului de reglementare a conţinutului audiovizualului. După ce va vota în integralitatea sa proiectul de Decizie, acesta va fi în dezbatere publică timp de 30 de zile, după cum a declarat, pentru jurnaliştii aflaţi la şedinţa de marţi a CNA, Laura Georgescu, preşedintele Consiliului.
Decizia va putea intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu