Băsescu nu este de acord cu ordonanța prin care salariile din companiile de stat pot crește

basescu
basescu

Președintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului ordonanța prin care se dădea undă verde majorării salariilor directorilor generali din companiile de stat neperfomante, care le permite reprezentanţilor în Adunările Generale ale Acţionarilor să-şi mărească indemnizaţiile de şedinţă.

În cererea de reexaminare, Băsescu are trei obiecţii la proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei 26/2013 care a trecut prin Guvern în timpul vacanţei parlamentare şi a fost ulterior votată fără piedici de senatori şi de majoritatea deputaţilor.

Două dintre ele vizează salarizarea - pe de o parte echivalarea indemnizaţiilor companiilor neperformante cu cele ale şefilor din societăţile cu manageri privaţi, pe de altă parte,  "limitarea" indemnizaţiilor reprezentanţilor în AGA la 25% din salariul fix al şefilor companiei, în condiţiile în care până acum procentul era de 1% din salariul de 4700 de lei al unui secretar de stat.

Despre prevederea prin care şefii companiilor neperformanete pot câştiga tot atât cât managerii privaţi, aceasta este semnalată parlamentului drept o posibilă discriminare. "Având în vedere modul diferit de selecţie a acestor persoane, stabilit de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011, considerăm că extinderea aplicării modului de remunerare stabilit de acest act normativ şi asupra unor operatori economici care nu l-au implementat constituie o discriminare ce nu poate fi justificată, astfel încât considerăm necesară abrogarea alineatului (2) al Articolului 14", cere preşedintele.

A treia este legată de termenul de 20 de zile după adoptarea bugetului de stat în care companiile sunt obligate să-şi trimită la guvern propunerile de buget pentru anul în curs. "Având în vedere faptul că, pentru realizarea proiectelor bugetelor de venituri şi cheltuieli, este necesară convocarea cel puţin a unei adunări generale a asociaţilor, iar, potrivit Legii nr. 31/1990, termenul de convocare a acestor adunări este de 30 de zile, operatorii economici se vor afla în imposibilitatea de a transmite proiectele bugetelor de venituri şi cheltuieli în termenul stabilit de 20 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat, astfel încât considerăm necesară fie modificarea acestui termen-limită, fie eliminarea sa", susţine Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel