EXCLUSIV  Autoritățile publice pun în pericol sănătatea. Roxana Manea: Este un fenomen de delăsare

deșeuri
deșeuri

Roxana Manea, director adjunct al Eco Sud, cu o experiență de peste 15 ani în domeniul gestionării deșeurilor, a vorbit la interviurile DC News despre o problemă gravă.

Autoritățile publice din județul Dolj pun în pericol mediul și sănătatea locuitorilor prin amânarea aprobării fondurilor necesare gestionării deșeurilor de către Eco Sud, a spus Roxana Manea.

Eco Sud, important furnizor de soluții integrate de mediu, destinate depozitării și eliminării deșeurilor menajere solide și asimilabile, atât urbane, cât și industriale, a depus numeroase solicitări de ajustare și modificare a tarifelor, fundamentate în baza Ordinului ANRSC. Echipa Eco Sud a răspuns la toate solicitările de clarificare a fiecărui element de cheltuială din fișa de fundamentare, dar la nivelul primăriei s-a confruntat în permanență cu întârzieri în adoptarea unei decizii.

Autoritățile, amânări peste amânări

Este un fenomen de delăsare, de lipsă de responsabilitate față de cetățeni și mediu.

Proiectul de închidere pentru Depozitul Ecologic Mofleni a fost pus la dispoziția Consiliului Local, încă din anul 2014, și deși inițial prin proiectul de hotărârea din 29.06.2017 și chiar din 25.09.2017 – variantele inițiale publicate pe site-ul Primăriei, s-a propus majorarea tarifului de depozitare cu suma reprezentând provizionul prin art. 1 al hotărârii, s-a amânat soluționarea acestei cereri pentru o dată ulterioară.

Imposibilitatea de a fi luate toate măsurile

Amânarea adoptării unei decizii de către Consiliul Local Craiova privind asigurarea fondurilor necesare efectuării lucrărilor de închidere, înseamnă de fapt imposibilitatea de a fi luate toate măsurile care să limiteze împrăștierea mirosurilor; care să evite răspândirea factorilor patogeni, care să reintroducă treptat terenurile în peisajul natural al zonei și care să prevină fenomenul de autoaprindere a deșeurilor, ce ar genera incendii greu de controlat.

Despre toate aceste lucruri ne-a vorbit Roxana Manea.

"Toate eforturile pe care Eco Sud le-a făcut și le face pentru diminuarea impactului activității sale asupra mediului, dar și pentru asigurarea unei gestiuni presupune cheltuieli foarte mari. În legislație este prevăzut ca toate aceste cheltuieli să fie incluse în tariful pe care un operator îl practică. Este și situația Craiovei unde în tariful practicat ar trebui ca toate aceste cheltuieli - de protecția mediului, de gestionare a depozitului, de dezvoltare - să se regăsească în tariful nostru. Din păcate, la ora actuală, există o atitudine de delăsare din partea autorităților în ceea ce privește exercitarea rolului lor și a responsabilității pe care o au prin lege de a asigura această balanță între cheltuieli și includerea lor în tarif", a zis Roxana Manea.

"Avem o problemă la nivelul județului cu un proiect depus la Consiliul Local privind închiderea unui depozit și fondurile aferente necesare. Sunt două hotărâri de Consiliu publicate pe site-ul Primăriei prin care inițial își asumă aprobarea, apoi în ședința de Consiliu, decid să amâne luarea unei hotărâri. Din septembrie și până acum nu avem niciun răspuns din partea lor. Acțiunile de mediu înseamnă sănătatea populației. Lipsa de implicare a autorităților, pasivitatea lor în a aproba astfel de hotărâri care țin de respectarea unor prevederi legislative, pot conduce la nenumărate probleme de mediu și pot afecta oamenii", a mai spus Roxana Manea.

Iată răspunsul:

Interviul complet poate fi accesat aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel