Utilizatorii de computere şi servere trebuie să-şi actualizeze în cel mai scurt timp posibil sistemul de operare Windows pentru a fi protejaţi de ameninţarea cibernetică ransomware WannaCryptor, atrag atenţia specialiştii Bitdefender.
'Companii şi instituţii publice din întreaga lume au fost lovite în ultimele 24 de ore de o ameninţare cibernetică de tip ransomware WannaCryptor, care criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă. În timp ce ransomware-ul convenţional, una dintre cele mai prolifice ameninţări ale momentului, se răspândeşte prin e-mailuri cu documente periculoase ataşate, browsere şi exploit-uri în aplicaţiile web, atacul de astăzi foloseşte o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows.
Vulnerabilitatea MS17-010 permite atacatorului să ruleze cod periculos pe un computer vulnerabil şi să folosească acel cod pentru a infecta sistemul cu ransomware fără ca cineva să acceseze linkuri sau să deschidă e-mailuri infectate', se arată în comunicatul citat.
Potrivit experţilor, vulnerabilitatea codificată MS17-010, cunoscută sub numele de EternalBlue, a fost adusă în discuţie pentru prima dată în luna aprilie, iar Microsoft a pus la dispoziţia utilizatorilor, încă din martie 2017, o soluţie eficientă pentru blocarea acestui tip de ameninţare.
[citeste si]
'Despre vulnerabilitatea MS17-010, denumita şi EternalBlue, s-a vorbit pentru prima oară în luna aprilie, ca parte dintr-o campanie mai amplă de sustragere de date de către Agenţia Naţionala de Securitate din SUA (NSA). De această dată, atacatorii exploatează vulnerabilitatea care ar fi fost folosită atunci în scopuri de spionaj de către agenţii guvernamentale pentru a livra victimelor ransomware, făcând-o una dintre cele mai periculoase versiuni de până acum. La jumătatea lunii martie 2017, Microsoft a furnizat un patch care blochează exploatarea vulnerabilităţii MS17-010, dar un număr necunoscut de computere şi servere la nivel global - inclusiv cele care folosesc versiuni învechite ale Windows - nu au primit respectiva actualizare şi riscă să fie infectate în orice moment. Pentru a reduce riscul infectării cu ransomware şi a pierderii datelor, utilizatorii sunt sfătuiţi să actualizeze sistemul de operare şi soluţia de securitate în regim de urgenţă. În plus, utilizatorii trebuie să se asigure că soluţia de securitate pe care o folosesc poate bloca mecanismul de livrare a ameninţarii WannaCryptor şi a versiunilor sale', menţionează Bitdefender.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu