Alunecări de teren. Mai multe gospodării sunt afectate

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Precipitaţiile abundente din ultima perioadă, dar şi topirea zăpezii au produs alunecări de teren care au afectat casele unor locuitori din Valea Chioarului, Baia Sprie şi Ulmeni, potrivit prefectului judeţului Maramureş, Vasile Moldovan.

Moldovan a scris vineri pe pagina sa de Facebook că în localitatea Valea Chioarului alunecarea de teren a afectat o gospodărie, anexa şi împrejmuirea realizată din stâlpi şi fundaţii din beton. Comisia care s-a deplasat la faţa locului a constatat că gospodăria prezintă fisuri şi crăpături în pardoseala din interior, fiind afectate fundaţia, elevaţia, pereţii perimetrali, tavanul şi scările de acces.

"S-a luat decizia monitorizării permanente a evoluţiei alunecării de teren de către comitetul local pentru situaţii de urgenţă Valea Chioarului, dar şi efectuarea de demersuri pentru sprijin din partea autorităţilor locale", a anunţat prefectul.

În oraşul Baia Sprie, alunecarea de teren a afectat două locuinţe.

"Versantul s-a prăbuşit şi a distrus doi pereţi portanţi ai locuinţelor amplasate în zonă. Cele două locuinţe nu deţin autorizaţie de construcţie, iar alunecarea versantului s-a produs datorită executării unor lucrări la versant, fără autorizaţie şi respectarea legislaţiei în domeniu", a precizat Vasile Moldovan.

Urmare a alunecării de teren, în zonă s-a acumulat apă care se scurge şi bălteşte în spatele unei alte locuinţe şi căreia îi poate afecta fundaţia.

Comisia care s-a deplasat la faţa locului a dispus evacuarea persoanelor şi a bunurilor materiale din cele două case afectate de alunecare, montarea de "ţăruşi martori" pentru monitorizarea evoluţiei fenomenului şi efectuarea de către specialişti a unui studiu geotehnic, prin care să se stabilească lucrările care trebuie efectuate în zonă pentru consolidarea terenului afectat de alunecare.

15 gospodării, afectate

Alunecarea de teren produsă în satul Chelinţa a afectat 15 gospodării aflate în zona unui deal, prin desprinderea de pământ, roci şi pietriş.

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă s-a deplasat şi a degajat materialul rezultat după producerea alunecării de teren şi a solicitat resurse financiare pentru construirea unui zid de sprijin. Situaţia alunecării de teren este monitorizată de către serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din oraşul Ulmeni.

Şi în această situaţie, locuinţele afectate au fost construite fără autorizaţie.

De asemenea, au fost efectuate lucrări neautorizate şi fără respectarea legislaţiei în domeniu la versant.

În context, prefectul Vasile Moldovan a dispus elaborarea şi transmiterea în teritoriu a unei adrese prin care să solicite comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă respectare legislaţiei în domeniu cu privire la construcţiile de locuinţe, includerea în PUZ şi PUG, obţinerea avizelor şi a acordurilor de mediu, dar şi de la Sistemul de Gospodărie a Apelor, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare, pentru a se putea solicita şi obţine resurse financiare din fondul de intervenţie de la nivel central.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel