Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen va figura ca decizie pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri (JAI) din 7-8 martie, a dezvăluit pentru Agerpres un purtător de cuvânt al președinției irlandeze a Consiliului CE. Asta înseamnă că, reprezentanții Guvernului român pot solicita un vot asupra acestui punct.
”Punctul rămâne pe agenda Consiliului JAI de săptămâna viitoare. Acesta le va fi prezentat miniştrilor ca decizie'”, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei irlandeze. Anterior, la începutul săptămânii, purtătorul de cuvânt a refuzat să precizeze care este forma sub care punctul va fi introdus pe ordinea de zi, menţionând doar că ”preşedinţia irlandeză are în prezent consultări cu statele membre pentru pregătirea Consiliului”.
Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER) a decis forma în care va fi introdusă pe agenda JAI chestiunea aderării Bulgariei și României în Schengen, spuns urse din cadrul Consiliului UE.
Faptul că tema aderării României și Bulgariei la Schengen figurează ca decizie pe agenda JAI din martie înseamnă că statele în cauză pot solicita un vot asupra chestiunii, dacă doresc acest lucru.
Aceleași surse spun însă că modul în care este formulat punctul cu privire la aderarea României și Bulgariei la zona de liberă circulație ar putea fi modificată săptămâna viitoare, miercuri, în ultima ședință a COREPER dinainte de JAI. ”Agenda este finală doar în momentul în care este adoptată în ziua Consiliului”, a explicat purtătorul de cuvânt al președinției irlandeze.
Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, declara pe 18 februarie, cu prilejul ultimei sale vizite la Bruxelles, că guvernul României va decide chiar înainte de Consiliul JAI din martie dacă va insista pentru supunerea la vot a aderării la spaţiul Schengen, iar până atunci îşi va continua eforturile pentru a obţine un rezultat diplomatic favorabil. ”Cred că trebuie să ne facem o evaluare atunci, înainte de reuniunea JAI, în interiorul guvernului, şi guvernul va trebui să adopte un mandat de poziţie la această reuniune”, a spus Corlățean. Ultima dată când chestiunea aderării României la zona de liberă circulaţie s-a aflat pe agenda JAI s-a întâmplat la reuniunea din octombrie 2012, însă atunci nu s-a pus problema unei decizii privind extinderea zonei de liberă circulaţie, ci doar s-a discutat despre stadiul aplicării acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu