Acuzații de lovitură de stat în Tunisia. Președintele l-a demis pe premier și a suspendat parlamentul

Acuzații de lovitură de stat în Tunisia. Președintele l-a demis pe premier și a suspendat parlamentul  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Acuzații de lovitură de stat în Tunisia. Președintele l-a demis pe premier și a suspendat parlamentul / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Președintele tunisian l-a demis pe premierul Hicham Mechichi și a suspendat parlamentul după o zi de proteste anti-guvernamentale.

Președintele Tunisiei a suspendat parlamentul și l-a demis pe prim-ministrul Hichem Mechichi printr-o mișcare condamnată ca un atac împotriva democrației de către oponenții politici, dar pe care alții au aplaudat-o.

Președintele Kais Saied a declarat duminică că va prelua autoritatea executivă cu asistența unui nou prim-ministru după ce au izbucnit proteste violente în mai multe orașe tunisiene cu privire la gestionarea de către guvern a pandemiei COVID-19 și a economiei. Este cea mai mare provocare de după Constituția din 2014 care împarte puterile între președinte, prim-ministru și parlament.

"Mulți cetățeni au fost înșelați de ipocrizie, trădare și încălcare a drepturilor oamenilor", a spus el într-o declarație transmisă în presa de stat. "Avertizez pe oricine se gândește să recurgă la arme ... și oricine trage un glonț, forțele armate vor răspunde cu gloanțe", a adăugat el. De asemenea, el a suspendat imunitatea membrilor parlamentului, insistând că acțiunile sale sunt conforme cu constituția.

Decizia a urmat unei întâlniri de urgență la palatul său după ce mii de tunisieni au mărșăluit în mai multe orașe, cu o mare parte a furiei concentrată asupra partidului Ennahdha, cel mai mare din parlament.

Acuzații de lovitură de stat

Președintele Parlamentului tunisian, Rached Ghannouchi, l-a acuzat pe președintele Saied că a lansat „o lovitură de stat împotriva revoluției și a constituției” după măsură.

"Considerăm că instituțiile sunt încă în picioare, iar susținătorii Ennahdha și ai poporului tunisian vor apăra revoluția", a declarat Ghannouchi, care conduce Ennahdha, agenției de presă Reuters. Partidul a condamnat, de asemenea, mișcarea președintelui ca „lovitură de stat împotriva revoluției”.

"Ceea ce face Kais Saied este o lovitură de stat împotriva revoluției și a constituției, iar membrii Ennahdha și poporul tunisian vor apăra revoluția", a scris Ennahdha pe pagina sa de Facebook.

Mii de oameni protestează

Mii de oameni au sfidat restricțiile de coronavirus și canicula pentru a demonstra duminică dimineața în Tunis și alte orașe. Mulțimea de tineri a strigat „Ieși afară!” și lozinci care solicită dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate.

Protestele au fost convocate la 64 de ani de la independența Tunisiei de către un nou grup numit Mișcarea din 25 iulie.

A existat o prezență ridicată a securității, în special în Tunis, unde blocurile poliției au blocat toate străzile care duceau la drumul principal al capitalei, Avenue Bourguiba. Bulevardul a fost un loc cheie pentru revoluția tunisiană de acum 10 ani, care a dărâmat un guvern dictatorial și a declanșat răscoalele primăverii arabe. Poliția a fost, de asemenea, desfășurată în jurul parlamentului, împiedicând manifestanții să aibă acces la acesta.

Unii dintre participanți au spus că protestatarii au încercat să asalteze birourile Ennahdha din Monastir, Sfax, El Kef și Sousse, în timp ce în Tozeur au dat foc sediului local al partidului. Ennahdha, interzis înainte de revoluție, a fost partidul cu cel mai mare succes din 2011 și membru al guvernelor de coaliție succesive, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel