"Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești...
... Măreţia sa stă în faptul că desăvârșirea unităţii naţionale (...) este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan râvnit cu putere, din străfundurile conștiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-i călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit (...). Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-i da armătura teritorial-instituţională, care este statul naţional.", scria regretatul academician Florin Constantiniu, despre semnificația zilei de 1 decembrie 1918 în "O sinceră istorie a poporului român".
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, 1 DECEMBRIE. Luni, 1 Decembrie, se împlinesc 96 de ani de la unirea tuturor românilor. În urmă cu 96 de ani s-a hotărât asupra sorții noaste pentru o veșnicie.
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, 1 DECEMBRIE. "Veniţi cu miile, cu zecile de mii. E ziua când se va hotărî asupra sorţii noastre pentru o veşnicie. Veniţi şi juraţi că nedespărţiţi vom fi şi uniţi rămânem de aici înainte cu fraţii noştri de pe cuprinsul pământului românesc, sub una şi nedespărţită cârmuire", se striga în urmă cu 96 de ani. Apelurile veneau pentru Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și subliniau importanța istorică a actului ce avea să se decidă.
"Un vuiet de parc-ar fi fost talazurile mării în vreme de furtună"
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, 1 DECEMBRIE. La Alba Iulia au venit atunci 1228 de delegați. Peste 100.000 de români s-au strâns pe câmpul lui Horea din toate colțurile Transilvaniei. Ei produceau "un vuiet de parc-ar fi fost talazurile mării în vreme de furtună". În sala cazinei ofițerilor din Alba Iulia, unde se adunaseră delegații, dintr-un colț, izbucnește cu o însuflețire patriotică și plin de energie: "Pe-al nostru steag e scris unire". Cântecul patriotic devine lozinca zilei.
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, 1 DECEMBRIE. Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. În 1990, Parlamentul României a hotărât ca ziua de 1 decembrie să devină Zi Națională. Primul 1 decembrie a fost marcat la Alba Iulia, în același an. De 24 de ani, în fiecare an, la Alba Iulia, în București și-n toate orașele mari, au loc manifestări și ceremonii de 1 decembrie, ce unesc românii de pretutindeni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu