Noul Guvern Ciucă a depus jurământul, la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis: Vă felicit, criza politică s-a terminat, DAR... - VIDEO

Miniștrii Guvernului Ciucă au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații. 

”Vă felicit, criza politică s-a terminat, dar celelalte crize, nu,  și nici problemele nu au dispărut. Pandemia nu s-a terminat, criza energetică nu s-a terminat, capătă doar noi forme. Bugetul pe acest an va trebui rectificat, bugetul pentru anul viitor va trebui pregătit și votat. Oamenii așteaptă plata salariilor și a pensiilor la timp și multe alte lucruri se cer rezolvate urgent. Pentru toate acestea, este nevoie de un guvern solid, cu o majoritate consistentă în Parlament, și acum există acest Guvern.

Dar nu numai probleme ne așteaptă și vă așteaptă. Sunt multe oportunități. PNRR se cere implementat, sunt foarte mulți bani aici care trebuie investiți în beneficiul românilor.

Toată lumea așteaptă măsuri consistente pentru a garanta o creștere economică, pentru a crește salariile, pentru a crește pensiile, toată lumea se așteaptă la investiții, autostrăzi, drumuri, spitale, școli și multe altele. Și, pentru toate acestea, pentru a fructifica aceste oportunități, este nevoie de un guvern puternic, bine condus, care se sprijină pe o largă majoritate în Parlamentul României. Acum, avem acest guvern.

Nu a fost simplu, cred că nu-și imaginează nimeni că a fost simplu ca, într-o coaliție, să vină împreună partide care, până mai ieri, s-au luptat unul împotriva celuilalt. A fost nevoie să se treacă peste multe orgolii, și mai mari, și mai mici, pentru a găsi punctele comune și pentru a ajunge la votul de încredere de astăzi. 

Domnule prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, așteptările sunt mari, românii așteaptă să vă apucați și să rezolvați problemele pe care le-ați enunțat în programul de guvernare. 

Lumea s-a săturat de crize, de promisiuni, oamenii vor să vadă fapte, rezultate. Vă invit să le livrați. Vă doresc succes și sănătate!” a declarat președintele Klaus Iohannis. 

UPDATE: Noul Guvern depune jurământul

UPDATE: Administrația Prezidențială anunță: 

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 25 noiembrie 2021, decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:

Nicolae-Ionel Ciucă - prim-ministru;

Sorin Mihai Grindeanu - viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii;

Kelemen Hunor - viceprim-ministru;

Adrian Câciu - ministrul finanțelor;

Lucian Nicolae Bode - ministrul afacerilor interne;

Bogdan Lucian Aurescu - ministrul afacerilor externe;

Marian-Cătălin Predoiu - ministrul justiției;

Vasile Sebastian Dîncu - ministrul apărării naționale;

Florin Marian Spătaru - ministrul economiei;

Virgil-Daniel Popescu - ministrul energiei;

Adrian-Ionuț Chesnoiu - ministrul agriculturii și dezvoltării rurale;

Tánczos Barna - ministrul mediului, apelor și pădurilor;

Cseke Attila-Zoltán - ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației;

Dan Vîlceanu – ministrul investițiilor și proiectelor europene;

Marius-Constantin Budăi - ministrul muncii și solidarității sociale;

Alexandru Rafila - ministrul sănătății;Sorin-Mihai Cîmpeanu - ministrul educației;

Constantin-Daniel Cadariu - ministrul antreprenoriatului și turismului;

Florin-Claudiu Roman - ministrul cercetării, inovării și digitalizării;

Gabriela Firea - ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse;Lucian Romașcanu - ministrul culturii;Novák Carol-Eduard - ministrul sportului.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului va avea loc astăzi, 25 noiembrie 2021, ora 15:00, la Palatul Cotroceni

UPDATE: Prima ședință a Guvernului, condus de premierul Nicolae Ciucă, va avea loc vineri, 26 noiembrie 2021.

----

UPDATE: 318 a primit ”pentru” învestire Guvernul Ciucă, 126 ”contra”, abțineri 0. 

Hotărârea Parlamentului va fi înaintată președintelui României, pentru numirea Guvernului. 

---- 

UPDATE: Sunt incidente în Parlament. Trei protestatari stau pe jos. Unul are și o megafon. Ei au adus un afiș pe care scria ”Tot voi?”. Prima partea a afișului era scrisă cu galben, a doua cu roșu. Afișul le-a fost smuls în timp ce ei trăgeau de el, stând pe jos, pe holurile Parlamentului. 

VEZI AICI FOTO

UPDATE: A început votul pentru Guvernul Ciucă

Deputații și senatorii votează acum, în plenul reunit, programul de guvernare și lista miniștrilor Guvernului Ciucă. Votul este secret, cu bile. Pentru a fi învestit, Executivul are nevoie de minimum 234 de voturi ”pentru”. 

------ 

Miercuri, toți miniștrii propuși de PSD, PNL, UDMR au primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare. Astăzi, 25 noiembrie 2021, Senatul și Camera Deputaților se reunesc, în ședință comună, pentru votul de învestire al Guvernului. Propunerea de prim-ministru este Nicolae Ciucă.

Citește și: Varujan Pambuccian: Slavă Domnului, s-a încheiat un an cu tot felul de echipe, unele câștigătoare...

Citește și: Guvernul de coaliţie, "singura soluţie pragmatică, realistă". Senatorul Fenechiu spune că nu şi-ar fi dorit majoritatea asta

Discursul lui Nicolae Ciucă

Discursul lui Marcel Ciolacu

Ciolacu, la votul pentru învestirea Guvernului: Au fost doi ani pierduţi. PSD a ales să oprească prăbuşirea

Discursul lui Dan Barna

Rămâneți pe DCNews pentru informații și imagini LIVE! 

”Ne aflăm astăzi, într-un moment mult așteptat de toți românii, unul în care putem oferi predictibilitate și să oferim stabilitatea și dezvoltarea României, prin toate măsurile și deciziile pe care le vom lua. Îmi doresc să fie prima zi a unei abordări în ceea ce privește guvernarea țării. Eu, alături de toți miniștrii din acest guvern, ne angajăm să facem tot ceea ce depinde de noi pentru ca situația economică, socială și sanitară a României să se îmbunătățească. (...) Noi, cei care suntem azi în fața dvs. pentru a vă cere votul de încredere, am trecut peste acele lucruri care ne despart și am găsit lucrurile care ne unesc. Am înțeles că, mai presus de orice orgoliu și orice adversitate politică, se află interesul românilor. Pandemia ne-a învățat un lucru, acela că timpul este prețios, suntem determinați să aducem acest program la îndeplinire și să punem capăt situației tensionate din țara noastră” a spus Nicolae Ciucă, numind prioritățile:

1. investiții- programul Anghel Saligny. 

2. infrastructură - autostrăzi, căi ferate, mijloace de transport intermodal până-n 2024, echilibrarea geografică a infrastructurii, întărirea poziției economice și strategice a portului Constanța. 

3. dezvoltarea echilibrată și coezivă a României - nicio regiune nu trebuie să rămână în urmă, prioritatea programului de guvernare 2021-2024. 

4. PNRR - axul principal în îndeplinirea obiectivelor Guvernului.

5. Digitalizarea- consumatorul se află astăzi, preponderent, în mediul virtual; criza a dovedit cât de importantă este tehnologia.  

6. Sănătate - program echitabil privind accesul neîngrădit la asistență medicală; încurajare și accelerare la vaccinarea anti-COVID-19, investiții în 46 de spitale și secții, prin PNRR. 

Vezi mai mult în video: 

Premierul desemnat Nicolae Ciucă va prezenta programul de guvernare al Executivului ce-l va conduce. Vor fi dezbateri, urmate de votul de încredere pentru Guvernul Ciucă, dar și pentru programul de guvernare și lista Cabinetului. 

Votul va fi secret, cu bile. Se ia în considerare votul majorității parlamentarilor. În plus, trebuie să fie prezenți cel puțin jumătate plus unu dintre membri celor două Camere. Pentru a fi învestit, Guvernul Ciucă are nevoie de cel puțin 234 de parlamentari. Împreună, cele trei formațiuni politice și minoritățile au 321 de parlamentari. 

Iată cum se vor împărți banii în viitorul Guvern

Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor vor primi cei mai mulţi bani la a doua rectificare bugetară din acest an.

Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor (MF) vor primi cei mai mulţi bani la a doua rectificare bugetară din acest an, scăderile cele mai semnificative urmând să fie operate la Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, conform proiectului publicat miercuri seara pe site-ul MF.

Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash) creşte la 84,905 miliarde de lei, acesta menţinându-se la 7,13% din PIB.

Astfel, Ministerul Finanţelor, la Acţiuni Generale, are prevăzut un plus de 3,409 miliarde lei, din care plus 1,265 miliarde lei dobânzi, plus 727,3 milioane lei Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, plus 100 milioane lei Plăţi în contul creditelor garantate şi/sau subîmprumutate, plus 140 milioane lei Contribuţia României la bugetul Uniunii Europene, plus 169 milioane lei Transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat şi plus un miliard lei Sume aferente asistenţei financiare nerambursabile alocată de Uniunea Europeană în perioada de programare 2014-2020.

Vezi mai mult aici

La începutul lunii noiembrie, Nicolae Ciucă, și atunci premier desemnat, a făcut un pas în spate, depunându-și mandatul. Nu avea o înțelegere și nici o majoritate care să-l susțină. ”Realitatea matematică e cea pe care o cunoaștem cu toții și am sperat ca, prin demersurile întreprinse, să reușesc să cristalizez o soluție politică, astfel încât să putem obține acordul pentru un guvern minoritar în Parlament. Au fost două decizii astăzi a celor două partide, PSD și USR, care au anunțat că nu vor vota guvernul minoritar, fapt discutat în această seară în BEx, iar partidul a decis depunerea mandatului” spunea Nicolae Ciucă, la acel moment. 

Nicolae Ciucă a cumpărat timp, dar nu pentru USR

Cu doar câteva zile înainte, chiar președintele USR, Dacian Cioloș, făcuse această propunere, ca Nicolae Ciucă să-și depună mandatul. A fost o propunere și un gest politic ulterior care a dus la aruncarea USR în Opoziție, alături de AUR. Dacian Cioloș făcea această propunere, la acel moment, pentru ca Nicolae Ciucă să câștige timp de negocieri, susținând că apoi ar putea intra la guvernare tot Nicolae Ciucă, cu susținerea USR. Ideea nu-i aparținea, ci fusese lansată anterior de Valeriu Stoica, la Digi24: "mandatul de premier desemnat al lui Nicolae Ciucă expiră vineri. Dacă nu reușește să ajungă la o înțelegere de refacere a coaliției cu USR, pentru a avea susținere pentru guvernul său, el poate să cumpere timp, printr-o formulă de auto-sacrificiu: să-și depună mandatul și să spună n-am reușit să fac majoritatea". 

Nicolae Ciucă a câștigat timp, dar timpul nu a fost favorabil pentru USR, care nu are nicio putere parlamentară în fața a ceea ce presa a numit USL 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel