Dezastrul privatizării Oltchim arată pentru încă o dată vulnerabilitatea guvernelor din țări în curs de tranziție atunci când manifestă o încredere oarbă în consultanții financiari internaționali. Guvernul Ponta ar fi trebuit să fie mai circumspect cu firma PricewaterhouseCoopers (PWC) desemnată de guvernul PDL, scrie Vocea Rusiei, în opinia căreia lista de erori de la privatizarea Oltchim demonstrează că lucrarea PWC se poate încadra fie ca eroare intenționată, fie ca executarea unor ordine greșite venite de la OPSPI, fie ca sabotaj.
”Autoritatea şi profesionalismul companiilor de consultanţă, care trasează liniile directoare conform cărora se desfăşoară procese economice importante, nu este contestată de nimeni, iar cei care manifestă dubii în privinţa bunelor intenţii ale „specialiştilor străini” sunt trataţi ca nişte paranoici nedemni de încredere. Dezastrul Oltchim demonstrează fără echivoc cât de păguboasă poate fi o asemenea abordare”, scrie Vocea Rusiei.
Potrivit jurnaliștilor postului de radio, desemnarea PWC de către guvernele dinaintea instalării guvernului USL drept consultant al procesului de privatizare a Oltchim, ”ar fi trebuit în mod automat să-i facă pe subalternii lui Victor Ponta să fie extrem de circumspecţi în privinţa recomandărilor consultanţilor străini, măcar în baza unui firesc instinct de autoconservare”, dar și pe listei impresionante de clienţi importanţi ai PWC care au sfârşit într-un mod tragic: American International Group, TYCO, Kanebo, Global Trust Bank etc.”.
În opinia jurnaliștilor de la Vocea Rusiei, ”în procesul de privatizare a combinatului Oltchim a fost comisă o serie întreagă de erori grave care au permis lui Dan Diaconescu să câştige licitaţia şi să genereze o multitudine de probleme pentru Oltchim şi pentru guvernul USL”, precum neincluderea în condiţiile de participare a unor condiţii stricte în privinţa experienţei în domeniul petrochimic a companiilor care doreau să se înscrie la licitaţie, impunerea unui prag al cifrei de afaceri pentru companiile care doreau să cumpere Oltchim sau cerinţele vagi şi laxe faţă de garanţiile financiare depuse de participanţi, care nu au blocat accesul „ciudaţilor” la procesul de privatizare.
”Situaţia în care cei trei participanţi la licitaţie au depus oferte pentru trei active diferite demonstrează că lucrarea consultanţilor de la PWC se înscrie în una din trei categorii: eroare neintenţionată, execuţia unor ordine greşite venite de la OPSPI sau sabotaj. Dan Diaconescu a depus o ofertă pentru cumpărarea acţiunilor, PCC a depus o ofertă pentru acţiuni şi ambele creanţe, iar Chimcomplex a depus o ofertă pentru acţiuni şi una dintre cele două creanţe. Cum pot fi comparate cele trei oferte, dacă obiectele acestora sunt diferite? Cum s-a putut ajunge la o situaţie în care asemenea oferte au fost acceptate? De ce şeful OPSPI, care ar fi trebuit să nu permită asemenea derapaje, încă mai este în funcţie?”, se întreabă Vocea Rusiei.
Potrivit sursei citate, premierul Victor Ponta se poate consola, în mică măsură, cu faptul că asemenea probleme se întâmplă și la case mai mari, precum situația fiscală a republicanului Mitt Romney, client al aceleași firme de consultanță, dar situația actuală îi poate servi prim-ministrului anumite” indicii în privinţa modului inteligent de a gestiona deja inevitabila reprivatizare a Oltchim”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu