Vasilescu, despre înjumătățirea ratelor: Nu văd de ce atâta tevatură

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, consideră că se face mult prea multă tevatură în legătură cu proiectul de înjumătăţire a ratelor pentru românii cu venituri sub 1.600 de lei, care au credite la bănci, iar acei șefi ai unor importante bănci din România care afirmă că proiectul nu este echitabil nu prea au înțeles despre ce este vorba.

„Lucrurile sunt atât de simple ca "bună ziua". În acest act normativ care va da drumul la operațiunea aceasta, BNR a obținut să apară idea de voluntariat.  Nu e obligatoriu pentru nimeni, dacă vrea clientul trebuie să vrea şi banca, dacă vrea clientul trebuie să vrea banca. Deci lucrurie se discută caz cu caz, client cu client, bancă cu bancă Nu obligă nimeni pe nimeni, e doar un avantaj, o soluţie pe care opțional o poate accepta o bancă sau nu. Nu văd de ce atâta tevatură”, a explicat Adrian Vasilescu, la Digi24.

De asemenea, consultat în legătură cu opiniile unor șefi ai unor importante bănci din România, care nu agreează acest proiect, consilierul guvernatorului BNR a declarat: „Nu văd în ce măsură bancherii au înţeles despre ce e vorba. Cred că ar fi o măsură bună. Niciodată nu poate fi o măsură echitabilă când este vorba despre categorii de oameni cu venituri diferite”, a adăugat Adrian Vasilescu, care a precizat un unct de vedere personal: "Este timpul ca băncile să facă ce cred eu că trebuie să facă de vreo 10 ani încoace: să-și completeze echipele de consultanță, să angajeze sociologi, psihologi, economiști oameni care să studieze și psihologia oamenilor, nu numai calitatea pieței".

Afirmațiile lui Adrian Vasilescu au fost făcute în contextul în care bancherul Steven Van Groningen a susținut: „Ca plătitor de taxe de taxe, prima întrebare pe care o am este: ok, asta înseamnă că o parte din bugetul statului din viitor este folosit anticipat ca să permitem pe termen scurt unor clienţi care au anumite credite la bănci să plătescă mai puţin?”

Un alt bancher care nu agreează proiectul înjumătățirii ratelor este și Dan Pascariu, „Nu şiu cât de echitabil este ca pentru o anumită categorie de creditori să suporte toţi contribuabilii. Atunci când vorbim de un venit de sub 1.600 de lei, nu ştiu în ce măsură banii ăștia vor intra în consum. Am înţeles că Guvernul vrea să o introducă începând cu 1 aprilie. Mi se pare puţin utopic”, a afirmat Pascariu, care consideră că o astfel de măsură ar trebuie să fie analizată cel puțin 2-3 luni.

Măsura de reeșalonare a datoriilor la bancă pe care le au anumite categorii de cetățeni români a stârnit dispută în USL, dar și critici dure ale președintelui Traian Băsescu la adresa Fondul Monetar Internațional și a BNR. Ulterior, BNR, într-un comunicat de presă, a precizat că nu a avut nicio implicare în acest proiect, inițiativa aparținând ministrului pentru Buget, Liviu Voinea. Însă BNR recunoaște că a fost consultată despre acest proiect înainte și în timpul negocierilor cu FMI, furnizând date și evaluări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel