Câinii cu stăpân trebuie identificați și înregistrați în termen de 60 de zile de la publicarea normelor metodologice emise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, acestea fiind transmise către Monitorul Oficial al României în data de 8 ianuarie 2014, în vederea publicării, informează Agerpres.
În ordinul menționat sunt prevăzute obligativitatea proprietarilor de a-și identifica și înregistra câinii și modul de funcționare și de gestionare a Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân. De asemenea, sunt stabilite modalitățile prin care se realizează identificarea individuală și înregistrarea fiecărui câine și a evenimentelor din viața acestuia, a proprietarului animalului, înregistrarea informațiilor veterinare și scoaterea din evidență în cazul morții, precum și înregistrarea utilizatorilor, identificatorilor și operatorilor Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân.
Astfel, câinii cu stăpân vor putea circula pe teritoriul României doar însoțiți de proprietari și de carnetul de sănătate, care atestă identificarea și înregistrarea animalului în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, precum și acțiunile sanitare veterinare efectuate.
Totodată, câinii se identifică și se înregistrează respectând câteva termene, respectiv câinii nou născuți cu proprietar — în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora, iar câinii adulți cu proprietar până la data de 1 ianuarie 2015 și în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora și cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei.
De asemenea, câinii proveniți din adăposturile publice vor fi identificați și înregistrați în momentul adopției, înainte de a părăsi adăpostul.
Înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân a câinilor identificați se realizează odată cu microciparea și eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la sediul operatorilor Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân (cabinete veterinare), respectiv în maximum 5 zile de la implantarea microcipului, în cazul deplasării medicului veterinar la sediul proprietarului sau în cazul în care, din motive tehnice, nu a fost posibilă înregistrarea în RECS.
Ce vor păți câinii al cărui microcip nu mai corespunde
Câinii identificați înainte de data intrării în vigoare a acestui act normativ cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785, vor fi identificați, înregistrați și se vor emite noi carnete de sănătate, conform prezentelor norme.
Pentru înregistrarea câinilor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari, operatori ai Registrului de Evidență al Câinilor fără Stăpân, documentele și informațiile de identificare necesare și vor solicita identificarea electronică cu microcip aprobat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Proprietarii de câini au obligația de a notifica medicului veterinar de liberă practică, operator al Registrului de Evidență al Câinilor fără Stăpân, în termen de 7 zile de la producerea lor, evenimentele referitoare la animal, respectiv vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariția, furtul, donația sau moartea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu