Se întâmplă din ce în ce mai mult, mai ales în occident, în domenii ca turism, comerț, sănătate sau servicii sociale. În 2012, 2,66 de milioane de nemți aveau două joburi pentru a putea face față cheltuielilor.
Se termină programul de muncă, îți iei rămas bun de la colegi și, în loc să mergi acasă sau la plimbare, mergi la cel de-al doilea serviciu. Această rutină este din ce în ce mai practicată de europeni, mai ales de către nemți, unde numărul de angajați cu două servicii a bătut orice record. Este vorba despre o creștere a numărului de persoane cu 59.000, adică 2,3% în 2012, față de anul 2011.
Impozite mai puține
Germania are deja un procent de 9,1% de persoane care cotizează la impozitul de stat cu două servicii, iar pentru al doilea nu plătesc în majoritatea cazurilor nicio taxă. Acest procent s-a dublat în ultimii 10 ani. Nu este un lucru fericit nu doar pentru bugetul de stat, care strânge mai puține impozite, ci și pentru angajați, căci ei sunt nevoți să aibă cele două activități din motive financiare.
Guvernul are o viziune greșită
Guvernul vede aceste date cu ochi buni, considerând că încurajează consumul intern și ajută la dezvoltarea economiei, deși datele economice arată că acest consum este foarte mic, în timp ce politica economică se bazează pe exporturi.
Mini-joburile vor deveni din ce în ce mai numeroase
O problemă și mai gravă este faptul că multe companii încep să își dea seama că mini-joburile sunt mai avantajoase și a început un proces îngrijorător de înlocuire a contractului full-time cu cel part-time. Se întâmplă mai ales în cazul companiilor mici și mijlocii, care profită de această modalitate pentru a mări programul de funcționare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu