Studenții și elevii protestează în Capitală. Cer 6% din PIB pentru Educație

Elevii intră, miercuri, în grevă japoneză, în semn de protest faţă de subfinanţarea sistemului educaţional. 

[caption id="attachment_388565" align="alignleft" width="310"] foto: unirea.ro[/caption]

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel naţional, trage un semnal de alarmă în privinţa subfinanţării învăţământului românesc şi solicită Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Printre principalele revendicări ale elevilor este şi dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ.

"Există numeroase cazuri în care şcolile nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. În mediul rural, există încă şcoli cu toalete în curte şi fără apă potabilă. De asemenea, în unele situaţii, şcolile sunt încălzite cu sobe vechi şi degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de învăţare adecvat, unităţile de învăţământ trebuie să aibă în dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, săli de clasă dotate corespunzător, dar şi spaţii destinate activităţilor extra-curriculare”, a precizat sursa citată.

Totodată, elevii cer decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti.

VEZI ȘI: Declarația care îi scoate pe studenți în stradă

„Consiliul Naţional al Elevilor consideră dezavantajoasă ordonanţa guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport conform Legii Educaţiei Naţionale”, se mai arată în comunicat, precizându-se că suma maximă decontată pentru un abonament lunar emis pentru distanţa de 50 de kilometri este de 120 lei.

Lipsa decontării integrale a abonamentului "determină, în continuare, o creştere a ratei abandonului şcolar, în condiţiile în care există familii cu venituri mici care nu pot cofinanţa cheltuielile de transport", mai spune CNE.

Elevii mai cer şi creşterea alocaţiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, şi anume 42 de lei (aproape 10 euro).

Totodată, ei mai cer manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, revizuirea curriculumului şcolar şi a conţinuturilor manualelor şcolare şi adaptarea învăţământului tehnologic la cerinţele agenilor economici.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat pentru miercuri proteste de stradă în Capitală şi în centrele universitare din ţară, prin care se va cere Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie.

Protestele au loc la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel