Situația economică a României se deteriorează. Deficitul țării a ajuns la peste 9 miliarde de euro

foto ilustrativ Pixabay
foto ilustrativ Pixabay

Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi a României (valuta care intră în ţară versus valuta care iese) a ajuns, la 7 luni din 2021, la peste 9 mld. de euro, cu 70% peste nivelul din aceeaşi perioadă din 2020, arată datele publicate de Banca Naţională a României.

În procente din PIB, deficitul de cont curent a ajuns la peste 3,8% din PIB în primele 7 luni, iar guvernul mizează pe un deficit de cont curent de 5,5% din PIB în 2021.

Cea mai mare parte a deficitului extern se acumulează în urma creşterii deficitului comercial la bunuri. Pe datele BNR, a căror metodologie de calcul diferă de cea a Institutului Naţional de Statistică (INS), deficitul comercial la bunuri al României a fost, la 7 luni, de aproape 12,8 mld. de euro.

„Se evidenţiază majorarea deficitului balanţei comerciale cu bunuri cu 22,3% an/an la 12,7 miliarde euro, expresie a deteriorării competitivităţii internaţionale a economiei interne, aspect reflectat şi de aprecierea cursului de schimb real efectiv al monedei naţionale cu un ritm mediu anual de 1,5% în perioada ianuarie-iulie”, scrie, într-o analiză a datelor BNR, Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania. Comerţul extern cu servicii, pe de altă parte, a mai atenuat din deficitul balanţei de plăţi, cu un plus de 5,1 mld. de euro la 7 luni din an, însă nu este nimic nou în faptul că serviciile (IT şi transporturi în special) aduc excedent balanţei comerciale a României.

Consumul s-a redresat în România

Adâncirea deficitului comercial al României, care adânceşte la rândul său deficitul de cont curent, este însă şi o expresie a veştilor bune din economie: consumul s-a redresat şi cererea internă mare a impulsionat importurile. Dezechilibrul se adânceşte însă, şi, dacă leul s-a depreciat până acum cu un ritm uşor datorită intervenţiilor BNR, economiştii sunt de părere că o corecţie a deficitelor este inevitabilă, iar cursul de schimb este primul care simte greutatea deficitului de cont curent.

„Conform prognozelor macroeconomice actualizate recent raportul deficit de cont curent / PIB s-ar putea intensifica de la 5,2% în 2020 la 5,9% în 2021, pe fondul redinamizării economiei reale şi nivelului redus al costurilor reale de finanţare”, mai scrie Andrei Rădulescu, conform Mediafax. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy