Șeful Pentagonului și-a cerut scuze pentru atacul cu dronă de la Kabul, în care au murit 10 civili, printre care 7 copii.
Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a prezentat vineri scuze pentru eroarea forţelor americane de la Kabul, produsă cu puţin timp înaintea retragerii şi în urma căreia şi-au pierdut viaţa zece civili, informează Agerpres, citând AFP.
"Ofer cele mai profunde condoleanţe rudelor supravieţuitoare ale celor care au fost ucişi.", a declarat, într-un comunicat, şeful Pentagonului, care a recunoscut că bărbatul vizat era "doar o victimă nevinovată, la fel ca celelalte persoane ucise în mod tragic".
"Ne cerem scuze şi vom face tot posibilul să învăţăm din această greşeală oribilă.", a adăugat el.
Tot vineri, un general american a recunoscut că atacul cu dronă din 29 august de la Kabul, care a ucis zece civili, printre care până la şapte copii, a fost "o greşeală tragică".
"Nicio armată nu lucrează la fel de mult ca a noastră pentru a evita victimele civile. Când avem motive să credem că am luat vieţi nevinovate investigăm şi, dacă acest lucru este adevărat, îl recunoaştem", a declarat generalul Kenneth McKenzie, şeful forţelor americane în Afganistan.
"Este puţin probabil ca vehiculul şi cei care au murit să fi avut legături cu gruparea jihadistă Stat Islamic-Khorasan (ISIS-K) sau să reprezinte "o ameninţare directă pentru forţele SUA", a declarat presei generalul Kenneth McKenzie.
Statele Unite au deschis o anchetă la sfârșitul lunii august în legătură cu posibile victime civile în lovitura aeriană care a distrus unui vehicul încărcat cu explozibili în capitala afgană, Kabul, a anunţat anterior un purtător de cuvânt al Comandamentului central al armatei americane (CENTCOM).
'Suntem la curent că au fost raportate victime civile în urma loviturii noastre asupra unui vehicul la Kabul', a explicat pe 30 august căpitanul Bill Urban, purtător de cuvânt al CENTCOM, într-un comunicat. 'Suntem în curs de evaluare a rezultatelor acestei lovituri care, aşa cum ştim, a eliminat o ameninţare iminentă a SI-K (Statului Islamic - Khorasan) împotriva aeroportului', a continuat CENTCOM referindu-se la grupul terorist care a revendicat atentatul din 29 august.
'Ştim că au fost explozii importante şi puternice în urma distrugerii vehiculului, indicând prezenţa unei mari cantităţi de material exploziv în interior, care ar fi putut provoca alte pierderi', a subliniat căpitanul Urban. 'Nu este clar ce s-a întâmplat şi anchetăm în continuare', a adăugat el atunci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News