Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Nicolae Ciucă - Declarații și informații complete/ Cîțu: Turcan să-și asume dacă nu mai sunt bani de pensii, e ministrul Muncii

Nicolae Ciucă, din partea PNL, este premierul desemnat de către președintele Klaus Iohannis, în urma consultărilor de la Palatul Cotroceni. 

UPDATE: Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis, după consultările cu partidele politice: 

”S-a încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR şi minorităţile naţionale. Reprezentanţii acestei majorităţi au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat şi am avut o discuţie pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecinţă îl desemnez pe dl Nicolae Ciucă, aici de faţă, pentru a forma o echipă guvernamentală şi pentru a se prezenta în faţa Parlamentului pentru votul de încredere. ” a declarat președintele Klaus Iohannis, 

Şi Nicolae Ciucă, premierul desemnat, a făcut câteva declaraţii. 

”În ultimele zile am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare și să se constituie o coaliție solidă, astfel încât să putem realiza un guvern care să asigure stabilitatea țării. Cetățenii români așteaptă de la noi stabilitate și soluții pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de pandemie, criză energetică și să avem u program care să fie în ăsură să pună în aplicare deciziile pentru implementarea PNRR. Este cât se poate de evident că este pentru prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanțial pentru tot ceea ce înseamnă derularea unui proiect de investiții solide și foarte bine aplicate, precum și un program de măsuri sociale. Sperăm ca începând de joi să ne putem apuca serios de treabă”, spune premierul desemnat, Nicolae Ciucă.

UPDATE: La ora 14:00, președintele Klaus Iohannis face declarații de presă. Vor fi transmise LIVE aici! 

UPDATE: Acum sunt consultări la Palatul Cotroceni cu reprezentanții AUR. 

UPDATE: Kelemen Hunor, declarații după consultările de la Palatul Cotroceni

UDMR îl susţine premier, pentru un an şi jumătate, pe Nicolae Ciucă, urmând apoi să fie numit la conducerea guvernului un reprezentant al PSD, a anunţat, luni, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

El a precizat că, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, a prezentat poziţia UDMR referitoare la noua coaliţie, una foarte mare, constituită după "discuţii dificile, care au durat mai mult decât durează de obicei".

"Am spus că avem un program de guvernare stabilit împreună cu PSD, cu PNL, cu UDMR şi cu grupul minorităţilor naţionale din Cameră. Avem acordul politic, structura guvernului şi cu toţii am căzut de acord că mergem pe această variantă de premier prin rotaţie: pentru următorul an şi jumătate să fie Nicolae Ciucă, apoi un premier PSD. Sigur, când ai o astfel de majoritate largă în Parlament, dincolo de problemele foarte de actualitate, trebuie să te gândeşti ce faci pe termen lung pentru România, ce reforme vrei să faci. Şi eu am spus că, din punctul nostru de vedere, suntem obligaţi să facem reforme mai consistente, inclusiv revizuirea Constituţiei în câteva puncte, dar nu am intrat în detalii, suntem obligaţi să avem proiecte de dezvoltare pe termen lung", a declarat liderul UDMR, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, conform Agerpres. 

Kelemen Hunor a anunţat că UDMR păstrează cele trei portofolii plus funcţia de vicepremier în Guvern, urmând ca votul pentru noul guvern să aibă loc joi, în Parlament.

"Am prezentat şi calendarul făcut de această nouă formulă de guvernare şi joi după-amiază să fim în stare să începem activitatea după votul în Parlament. Noi vom avea o şedinţă, de la 13.30, Consiliul permanent al Uniunii, unde vom aproba propunerile noastre pentru funcţiile din cabinet. Şi eu o să propun să mergem cu aceeaşi echipă, şi sper că vom avea şi voturile necesare, adică Cseke Attila la Dezvoltare, Tanczos Barna la Mediu şi Eduard Novak la Ministerul Sportului. Vicepremier - subsemnatul", a explicat preşedintele UDMR.

UPDATE: Biroul Politic Naţional al PNL a validat, luni, lista de miniştrii liberali care urmează să fie propuşi în Guvernul cu PSD şi UDMR.

Potrivit unor surse liberale, la Ministerul Fondurilor Europene va fi propus Dan Vîlceanu, la Ministerul Digitalizării - Florin Roman, la Ministerul pentru IMM-uri - Daniel Cadariu, la Ministerul de Externe - Bogdan Aurescu, la Ministerul de Interne - Lucian Bode, la Ministerul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu, la Ministerul Justiţiei - Cătălin Predoiu, la Ministerul Energiei - Virgil Popescu, scrie Agerpres. 

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, luni, la sediul central al PNL, că lista de miniştri liberali a fost aprobată cu majoritate de voturi. 

UPDATE: Florin Cîțu, primele declarații după consultările de la Palatul Cotroceni

”Sunt două luni în care nu s-a găsit o majoritate, au fost încercate mai multe formule și am ajuns la acest compromis, de a face această coaliție de guvernare. Dacă nu o făceam acum această coaliție, alternativele erau mult mai dure pentru români. Este un moment important, am luat decizia, vreau să-i asigur pe români că nu este o coaliție necondiționată, voi monitoriza modul în care va funcționa și mă voi asigura că interesele românilor nu vor fi niciodată puse sub semnul întrebării și că stabilitatea economică, financiară a României nu va fi pusă în pericol. Întotdeauna ne vom lupta pentru principiile liberale” a asigurat Florin Cîțu, președintele PNL, după consultările de la Palatul Cotroceni. 

”Am avut o echipă de negociere, un președinte al echipei de negociere, a fost supusă la vot echipa de miniștri și a trecut cu majoritate” a mai spus Florin Cîțu, în urma criticilor din partid. Totuși, liderii ai PNL au absentat. Dacă ar fi fost prezenți și ar fi votat împotrivă, n-ar fi trecut echipa. 

Florin Cîțu a mai afirmat că sigur, Finanțele sunt importante, dar și Ministerul Fondurilor Europene este un minister important, având în vedere PNRR-ul și reformele pe care le aduce: ”Reformele (n.r. stabilite în PNRR) nu vor putea fi modificate, nimeni nu le va modifica, este o garanție pentru români că se va aplica tot ce am promis”. 

”Raluca Turcan, dacă avea ceva de spus, putea să vină la ședința BPN, nu în presă. Este ministrul Muncii, să-și asume dacă nu mai sunt fonduri (n.r. pentru pensii și alocații” a mai spus președintele PNL. 

UPDATE: La ora 12:30, liderii PSD, PNL, UDMR și Minorități au plecat de la Cotroceni. În fața Palatului Cotroceni, sunt și câțiva protestatari, cu mesajul ”Florin Cîțu pentru noi este Liviu Dragnea 2”. 

UPDATE: ”Cel mai important era premierul, asta era clar, și nu era cazul să renunțăm la funcția de premier” a spus liberalul Virgil Guran, într-o intervenție la RomâniaTV, recunoscând că nu se înțelegeau deloc bine cu USR. 

UPDATE: Au început consultărilor la Palatul Cotroceni. ”Cred că e bine că am ajuns în faza aceasta, în care se conturează formarea unui nou Guvern” a spus președintele Klaus Iohannis. 

UPDATE: Marcel Ciolacu, liderul PSD, a afirmat că decizia de astăzi este în interesul românilor. 

UPDATE: USR nu merge la Cotroceni, la consultările cu Klaus Iohannis

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a anunţat că Biroul Naţional al partidului a decis ca reprezentanţii formaţiunii să nu participe la consultările de la Palatul Cotroceni convocate de preşedintele Klaus Iohannis, conform Agerpres. 

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, Dacian Cioloş i-a reproşat lui Iohannis că ”şi-a abandonat” rolul de mediator şi că s-ar fi poziţionat ”ca fiind chiar naşul acestei monstruoase coaliţii”.

UPDATE: Radu Oprea a anunțat structura Guvernului votată în ședința PSD. 

Cum va arăta Guvernul Ciucă, împărțirea pe ministere:

Finanțele, Apărarea, Economia, Transporturile, Agricultura, Sănătatea, Munca, Cultura, Tineret și Familie și Secretariatul General al Guvernului merg la PSD. 

Dezvoltarea, Mediul și Sportul rămân la UDMR. 

Justiția, Internele, Externele, Fondurile Europene, Energia, Educația, Digitalizarea, IMM-urile și Turismul merg la PNL. DCNews a anunțat încă de duminică cine va conduce, din partea PNL, aceste ministere. Vezi AICI

Când a anunțat ministerele PNL, Radu Oprea a folosit formularea: ”Iar PNL... le-a mai rămas”. 

”Rectificarea bugetară trebuie să se întâmple acum”

”Pachetul social e cel mai important pentru PSD, cuprinde toate prevederile legate de creșterea pensiilor, alocațiilor, salariului minim, este mult mai important decât funcția de premier.” a spus Radu Oprea, care a adăugat că criza politică trebuie să înceteze. El a amintit informațiile conform cărora e nevoie imediată de o rectificare bugetară pentru a putea fi plătite la timp pensiile și alocațiile, venind astfel să confirme, parțial, spusele Ralucăi Turcan. ”E nevoie ca joi să avem un Guvern pentru ca toate aceste lucruri să poată fi realizate” a adăugat el. 

”Rectificarea bugetară trebuie să se întâmple acum. 74.000 de angajați ai Ministerului Sănătății sunt în pericol de a nu-și primi salariile. Trebuie să fie Guvern, să poată fi făcută această rectificare urgent. La fel, și pensiile trebuie plătite” a mai afirmat social-democratul Radu Oprea, care a dat asigurări că și pensiile și salariile vor fi plătite la timp. 

UPDATE: Raluca Turcan i-ar fi cerut demisia din vârful PNL lui Florin Cîțu. 

Raluca Turcan i-ar fi cerut demisia lui Florin Cîțu, dar și echipei de negociere. ”V-ați milogit la Marcel Ciolacu să obțineți un colț de pâine” ar fi poziția Ralucăi Turcan, anunțată printr-o scrisoare către BPN al PNL, publicată de Adevărul. 

”Consider că echipa de negociere nu a purtat o negociere pentru PNL, ci a pregătit o garnitură şi o foaie de parcurs pentru predarea la cheie a PNL  către PSD.” arată mesajul Ralucăi Turcan adresat conducerii partidului, conform Adevărul

”Nu mai sunt bani de pensii şi de alocaţii”

”Florin, eşți dispus să joci la poker până şi banii de pensii. De mai bine de o lună mă țin de capul tău şi-ti spun repetat că de vineri (26 nov) nu mai sunt bani de pensii şi de alocaţii pentru că i-ai luat la rectificare doar ca să dai tu bine la cifre in postările de pe Facebook” acuză ea. 

”Momentul acesta este o rușine pentru PNL şi cred că Preşedintele PNL ar trebui să-şi depună demisia, împreuna cu echipa de negociere!” conchide ea. 

UPDATE: Dumitru Coarnă (PSD) a confirmat, la Realitatea Plus, că Nicolae Ciucă va fi primul premier. 

Întrebat dacă Nicolae Ciucă e primul premier din rotație, Dumitru Coarnă a răspuns: ”Da, da. Sigur că da, niciun fel de problemă. Sigur că PSD a negociat bine și a obținut majoritatea în acest Guvern, pentru că și electoratul așa a votat. Practic PSD are cel mai mare grup parlamentar, 157 de parlamentari. (...) Am înțeles și eu că a fost acceptat ca prima perioadă din această rotativă să fie condusă de domnul Ciucă. Lucrurile sunt așezate într-o logică firească. PSD va avea ministere în raport cu numărul de parlamentari pe care îi are în acest moment.”

UPDATE: Titularii de ministere vor fi stabiliți, în formula finală, după ședința de la Palatul Cotroceni. Conform România TV, printre nume, din partea PSD, s-ar număra Sorin Grindeanu vicepremier, Adrian Câciu la Finanțe, dar și Vasile Dîncu la Apărare. 

UPDATE: PSD ar fi decis varianta Nicolae Ciucă premier

PSD ar fi votat, în unanimitate, varianta Nicolae Ciucă - premier, anunță, pe surse România TV. Ședința social-democraților, începută la ora 10:00, este pe sfârșite. Rămâneți pe DCNews pentru cele mai importante informații. 

Citește și: EXCLUSIV  PENSII majorate de la 1 ianuarie 2022. Noua FORMULĂ de CALCUL, propusă de PSD, acceptată de PNL. Ce se întâmplă cu PENSIILE peste 4.000 de lei

EXCLUSIV  LISTA miniștrilor PNL din viitorul Guvern. NUME, surprizele din Executiv

UPDATE: Revolta lui Orban

Ludovic Orban, înainte de BPN al PNL, s-a arătat revoltat de procedura de negocieri. "Colegii care acum se fac că sunt la conducerea partidului, că de fapt la conducerea partidului se execută comenzi venite de la Cotroceni, nici măcar nu cunosc statutul. Şi-au bătut joc inclusiv de instituţia preşedintelui, scoţându-l din negocieri, în condiţiile în care preşedintele partidului trebuie să conducă negocierile. E o ruşine, o alianţă împotriva naturii şi făcută în dispreţul cetăţenilor care ne-au acordat votul, oameni obişnuiţi", a spus Orban, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional care are loc la Vila Lac, conform Agerpres. 

”Cum să câştige? Premierul în perioada alegerilor va fi premierul PSD. Această înţelegere cu PSD presupune că PSD va avea poziţia de premier în ultimul an jumătate din actuala legislatură, în special în anul 2024 când vor avea loc toate alegerile din România - alegeri europarlamentare, prezidenţiale, locale şi parlamentare. (...) Negocierile sunt o ruşine şi niciun liberal care are scaun la cap nu poate să zică că au fost negocieri. Premierul nu mai e premier fără Secretariatul General al Guvernului, fără ministrul Finanţelor, premierul este lipsit de mâna dreaptă şi de mâna stângă, e premier în declaraţiile publice", mai consideră el.

UPDATE: Marcel Ciolacu, declarațiile dimineții

”Cel mai important e ce au românii de câștigat, că se termină instabilitatea politică creată de fosta guvernare de dreapta. (...) După consultările de la Cotroceni, vom avea o altă ședință, unde vom stabili titularii de ministere. (...) Există un calendar și este posibil ca mâine să fie votați președinții Camerei Deputaților și Senatului” a spus Marcel Ciolacu, președintele PSD, în această dimineață. 

Nicolae Ciucă ar fi viitorul premier, numele pus pe masa lui Klaus Iohannis

UPDATE: Nicolae Ciucă ar fi premierul agreat

România TV transmite că propunerea de premier comună ar fi Nicolae Ciucă. În această formulă, PSD ia zece ministere, inclusiv Finanțele, un minister găsit ca fiind crucial de către Florin Cîțu. Liderul PNL nu a fost, însă, la negocieri, în ședințele din weekend. Nicolae Ciucă afirma că, în varianta cu premier PNL, a obținut mai mult decât a făcut-o Ludovic Orban în trecut. Rareș Bogdan a avut o singură reacție duminică, după ședința cu PSD și UDMR, spunând doar ”exclus premier PSD”. 

Rămâneți pe DCNews pentru cele mai importante informații. 

----

Nicolae Ciucă, premierul propus de PNL și șeful echipei liberale de negocieri, a anunțat, duminică, decizia viitoarei coaliții de guvernare, de a merge cu un premier unic la Palatul Cotroceni, la Klaus Iohannis. Tot el a fost cel care a anunțat că decizia încă nu s-a luat. Astfel, sunt două liste de guvern, cu două structuri diferite, una cu premier PSD, alta cu premier PNL. 

”Am finalizat toate activitățile care vizau formarea Guvernului, suntem în măsură să mergem, luni, cu o propunere de premier, am convenit să avem o propunere unică de premier. În momentul de față, am lucrat cele două variante, așa cum am precizat și ieri, atât cu o formulă cu premier PSD, cât și cu o formulă cu premier PNL. Urmează ca până luni dimineață să stabilim și să avem o formulă. Nu am convenit formula unică de premier, am zis că o convenim până luni dimineață” a spus, duminică, Nicolae Ciucă, premierul propus de PNL, în urma unei noi ședințe cu PSD și UDMR. 

”Joi, România va avea un Guvern!”

Marcel Ciolacu, președintele PSD și premierul propus de social-democrați, a dat asigurări că joi România va avea un Guvern.

”PSD merge cu cele două variante și vom vedea luni cu ce variantă și cu ce vot ies de la colegii mei. Vom vedea cum închidem acest lucru în cele o oră sau două, până mergem la Cotroceni. Joi, România va avea un Guvern! V-am spus foarte clar: joi, România va avea un Guvern! Astăzi cred că s-au uniformizat toate lucrurile în ambele variante.” a declarat Marcel Ciolacu. 

Ședința PSD de astăzi începe la ora 10:00. 

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a anunțat două noi ministere în viitorul Guvern: ”Mâine mergem la consultări, la ora 12:00, la președinte, spunând că avem program de guvernare, avem structura Guvernului, cu două ministere nou-înființate și acordul politic pentru funcționarea coaliției. Vor fi Ministerul Turismului și Antreprenoriatului și Ministerul Familiei și Tineretului.”

Premierul, la Cotroceni, la ora 12:00! 

Președintele Klaus Iohannis a chemat partidele astăzi la Palatul Cotroceni, începând cu ora 12:00. 

”Am convocat luni, începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru a încheia această criză politică, iar țara să fie guvernată de un Executiv puternic, susținut de o majoritate solidă.” anunța președintele Klaus Iohannis. 

Agenda președintelui arată că, la ora 12:00, vor merge, la Palatul Cotroceni, reprezentanții PNL, PSD și UDMR și ai Minorităților Naționale, la ora 12:30, reprezentanții USR, iar la ora 13:00, reprezentanții AUR. 

La începutul lunii noiembrie, președintele Klaus Iohannis anunța, după ce Nicolae Ciucă s-a retras, în lipsa unei susțineri în Parlament, că ”Acum, este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și, în consecință, nu pot să accept în continuare astfel de abordări. În concluzie, voi aștepta cu consultările formale până când, din discuțiile dintre partide, se cristalizează o majoritate, una asumată de partidele care vor dori să propună un Guvern. Abia atunci, când această majoritate va fi asumată, voi convoca consultări pentru formarea noului Guvern.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel