Șase ani de la "Declaraţia de Fondare a Califatului Islamic". Zeci de atentate, mii de vieţi răpite

ISIS
ISIS

Califatul Islamic a fost declarat, oficial, pe data de 29 iunie 2014, deşi organizaţia teroristă Stat Islamic există încă din 1999. În acest timp, au fost comise zeci de atentate şi au fost răpite mii de vieţi nevinovate. 

Califatul islamic proclamat în 2014, dată la care ISIS controla nordul Irakului, este primul după căderea celui din 1922. În acelaşi an, Al-Qaeda, o altă grupare teroristă importantă s-a delimitat de ISIS şi a afirmat că încalcă legea sharia. 

Potrivit unor date estimative, ISIS ar avea, în acest moment, în jur de 5-6.000 de combatanți în Irak și circa 6-7.000 de combatanți în Siria. O cifră exactă nu există! Conduşi de Abu Bakr al-Baghdadi până în aprilie 2019, ISIS este acum sub conducerea lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi. 

Atentate cu sute de morţi şi răniţi

Din 2014, ISIS a revendicat mai multe atentate din Europa, în care şi-au pierdut viaţa zeci de oameni nevinovaţi. Fie că a fost vorba de atentate cu arma sau de bombe artizanale, teroriştii au băgat frica în europeni. 

Printre cele mai grave se numără cele din noiembrie 2015 de la Paris, când o serie de atentate coordonate, comise în mai multe restaurante şi în clubul "Bataclan", toate atribuite organizaţiei ISIS, s-a soldat cu 130 de morţi şi sute de răniţi. În iulie 2016, la Nisa, un camion a intrat în oamenii aflaţi la plimbare pe promenadă. Cel puţin 86 de persoane au fost ucise, scrie dw.com. Teroriştii ISIS au ţintit şi un concert al artistei Ariana Grande din Manchester. Atentatul s-a soldat cu zeci de morţi şi răniţi, printre care şi copii. Atacatorul sinucigaş a detonat un dispozitiv exploziv şi a fost ucis în deflagraţie. 

Mii de vieţi răpite - ce îi atrage pe tineri la ISIS? 

Tinerii sunt o resursă de bază pentru fiecare organizaţie teroristă. Cu roluri care variază, de la bucătari la soldaţi, tinerii sunt recrutaţi în moduri diferite. Unii sunt răpiţi, traficaţi sau recrutaţi cu forţa, în timp ce unii aleg să se alăture de bună-voie teroriştilor, fiind atraşi de identitatea de grup a unei astfel de organizaţii, dar şi de promisiunea unei stabilităţi economice şi de perspectivele de faimă, glorie şi respect. 

Vulnerabilitatea tinerilor în faţa recrutării de către terorişti poate fi afectată de o multitudine de factori, de la proximitatea geografică faţă de un astfel de grup până la marginalizarea socială sau expunerea la propagandă extremistă, transmite ONU într-un raport. Iar poveştile celor care au reuşit să scape sunt terifiante. 

Maghoula, o femeie născută în nordul Irakului, a povestit pentru abcnews.com prin ce a trecut în cei doi ani de sclavie în Califat: "I-au ucis pe toţi în faţa noastră. Tatăl meu, unchii, rudele, unchii tatălui meu. I-au legat la ochi pe tineri, şi la mâini, şi i-au dus lângă râu. Am auzit cum i-au împuşcat.”

Dragostea, metodă de recrutare 

Polman, o altă tânără, mărturiseşte că a ajuns în Siria, într-o zonă controlată de ISIS, pentru dragoste. "Era plin de viaţă, ştia foarte multe lucruri, şi era şi foarte relaxat. Cu siguranţă, nu era un terorist, aşa cum este el definit. Nu îmi inducea deloc senzaţia de teamă. Şi adevărul este că şi eu eram într-o zonă neagră a vieţii mele şi probabil că ar fi trebuit să mă apropii mai mult de familia mea.", a declarat aceasta. 

ISIS, învinsă 

La finalul lunii martie 2019, Califatul a fost învins. Forţele democrate din Siria au învins militanţii Statului Islamic şi au afirmat că aceea a fost ultima fortăreaţă a lor. 

Cu toate astea, preşedintele SUA, Donald Trump, a îndemnat la vigilenţă, pentru că jihadiştii sunt încă prezenţi în regiune, dar şi în mai multe ţări de pe glob, din Nigeria până în Filipine. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel