EXCLUSIV  Rusia vrea să țină Iranul sub sancțiunile Occidentului. Răzvan Munteanu: I-ar vulnerabiliza foarte mult

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Răzvan Munteanu, analist de politică externă, a vorbit, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern“ de la DC News, despre interesele Federației Ruse în Iran.

Analistul de politică externă Răzvan Munteanu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre interesele pe care Federația Rusă le are pentru ca Iranul să rămână sub efectul sancțiunilor Occidentului:

„Iranul are o foarte mare problemă de ordin intern. Aici este vorba despre economia națională care s-a depreciat în mod constant, o inflație destul de mare, doar în 2020 economia Iranului a scăzut cu 5%, mai ales pentru o țară care deține cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din regiune, bogată în petrol, cu acces la Golful Persic. Evident, e o țară cu o capacitate de dezvoltare financiară destul de mare, dar fiind supusă unui embargo, există o constrângere tot mai mare la nivelul societății. Spuneam în câteva articole că această țară, care cândva era un model al medicinei în orientul Mijlociu, în prezent, medicii stomatologi au ajuns să facă operații fără anestezie. Toate palierele sociale și economice sunt vulnerabile, ceea ce creează o tensiune la nivelul societății, lucru care s-a revăzut în ultimii ani, când Iran a schimbat cel puțin două guverne ca urmare a revoltelor de stradă.

Acest embargo impus de către Occident, în frunte cu SUA, acceptat și de Federația Rusă, pentru că Rusia are un interes foarte mare ca Iranul să nu iasă de sub acest embargo vreodată pentru că toate acele gaze ar putea să ajungă în Europa, vulnerabilizând la rândul lor Federația Rusă. Știm foarte bine de proiectul Nabucco despre care se vorbea cu mai bine de un deceniu în urmă, proiect care își propunea să aducă gaze din Iran în Europa pentru a securiza energetic Uniunea Europeană față de Federația Rusă

Chiar dacă un conservator a câștigat cursa prezidențială interesul Iranului e să iasă de sub acest embargo impus de Occident, să găsească un numitor comun, cel puțin pe termen scurt, pentru a avea o supapă economică. Este greu de crezut că Occidentul va face concesii majore către Iran, așa cum este și greu de crezut că Iranul va face concesii majore către Occident.“, a precizat, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern“, Răzvan Munteanu.

Ebrahim Raisi este noul preşedinte al Iranului

Ebrahim Raisi, un cleric ultranaţionalist în vârstă de 60 de ani, a fost ales preşedinte. Raisi se află pe lista de sancţiuni a SUA pentru implicarea sa, ca judecător, în executarea deţinuţilor politici ai regimului de la Teheran, în anii 80. În mod paradoxal, rezultatul votului înseamnă că negocierile privind revenirea Iranului în acordul nuclear semnat cu Occidentul în 2015 pot fi deblocate.

Deşi Raisi a obţinut peste 60% din voturi, alegerile au fost contestate. Toţi candidaţii care doreau reforme au fost descalificaţi de Consiliul Garidenilor, cel care a avut ultimul cuvânt în privinţa listei, notează Mediafax.

„În ciuda tuturor plângerilor şi nemulţumirilor mele faţă de situaţia actuală, am votat pentru că consider că votul este o practică pentru democraţie şi o nevoie esenţială pentru orice societate civilizată.”, a spus Zamani, rezident Teheran.

În Iran, funcţia de preşedinte este a doua ca importanţă, după cea de lider suprem. Şeful statului are o cuvânt greu de spus asupra politicii interne şi a afacerilor externe. Dar liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, este cel care are ultimul cuvânt în toate problemele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel