Recompensă pentru descoperirea celui care a vandalizat zidul cetăţii Costești

Un anonim pasionat de istorie va oferi un premiu de o mie de euro acelei persoane care va furniza informaţiile necesare ce vor duce la prinderea unui aşa-zis turist care a scrijelit numele unei sfânt inexistent pe o piatră din zidul cetăţii dacice Costeşti, din Munţii Orăştiei.

Este pentru a doua oară, în numai câteva luni, când aceeaşi piatră din zid este vandalizată de persoane necunoscute, a declarat luni, pentru Agerpres, administratorul sitului Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky.

Primul incident a fost semnalat în toamna anului trecut, după ce în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, altele decât Sarmizegetusa Regia, persoane necunoscute au săpat 400 de gropi de mici dimensiuni. Atunci, pe unul dintre zidurile turnului locuinţă 2 de la cetatea Costeşti a apărut inscripţia 'SFÂNTUL GYURCAN', scrisă, cel mai probabil, cu un obiect ascuţit.

La sfârşitul săptămânii trecute, administratorul cetăţii Sarmizegetusa Regia a observat că acea inscripţie a fost scrijelită din nou, cu intenţia de a fi distrusă.

După ce a semnalat incidentul pe pagina sa de socializare, un prieten i-a transmis administratorului că va acorda un premiu de o mie de euro persoanei care va contribui la prinderea celor care au distrus bucata de zid.

'Cineva tot va spune, pentru o mie de euro. Persoana care oferă premiul este un prieten de-al meu, la care m-am plâns. El va oferi această recompensă. Nu pot să-i dau numele pentru că a ţinut să rămână anonim', a afirmat Vladimir Brilinsky.

Potrivit acestuia, faptul că cetăţile dacice din Munţii Orăştiei nu sunt păzite la fel ca Sarmizegetusa Regia - sit aflat în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara - este de natură să afecteze starea acestora.

'Nefiind păzite, sunt foarte dese cazurile în care se urcă cu ATV-urile până în cetatea Costeşti. Se distruge drumul, mai multe...', susţine Brilinsky. Există bănuiala că astfel de turişti, care au urcat cu ATV-urile săptămâna trecută la cetatea Costeşti ar fi putut distruge şi blocul de piatră din zidul monumentului istoric.

Consiliul Judeţean Hunedoara a solicitat, în mai multe rânduri, ca aceste monumente istorice aflate pe Lista UNESCO să fie transmise în administrare autorităţilor judeţene, după modelul cetăţii Sarmizegetusa Regia.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel