Autoritățile se plâng de pierderile de fonduri în spitalele publice, dar nu fac nimic când cazuri concrete sunt semnalate de Curtea de Conturi. Controalele efectuate de această instituție la Spitalul Militar Central Bucureşti acuză nereguli în procesele de achiziţii publice. Conform Curții de Conturi au fost atribuite zeci de milioane de lei fără licitaţie, a fost achiziţionată aparatură medical care nu era necesară unităţii sanitare, dar cu toate acestea fosta conducere a Ministerului Apărării Naţionale nu a luat nicio măsură. Mai mult, din informațiile DeCe News, un raport al Corpului de Control al premierului Boc, pe aceeași temă, a fost dat spre valorificare…managerului spitalului, colonel dr. Emilian Ranetti.
Costin Munteanu
“Pe perioada anului 2010, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar central «Dr. Carol Davila» a atribuit contracte în valoare de 35.620.071 lei, din care un număr de 64 de contracte în valoare de 7.787.577 lei prin procedura «negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare», ceea ce reprezintă un procent de 21,86% din totalul contractelor atribuite”, se arată în raportul Curţii de Conturi a României.
În cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică, regula o constituie licitaţia deschisă şi licitaţia restrânsă, restul procedurilor, inclusiv negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare sunt excepţii, potrivit Curţii de Conturi. “De aceea, atribuirea acestor contracte prin procedura «negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare» induce suspiciuni privind utilizarea fondurilor publice şi totodată supune instituţia la riscuri suplimentare, apreciind că, în acest domeniu, a fost aplicată o politică neadecvată”, se mai precizează în raportul citat.
Curtea de Conturi a mai constatat deficienţe procedurale privind achiziţionarea de medicamente în valoare de 4.718.196, 53 lei pentru bolnavii acceptaţi în Programul naţional de boli neurologice. Mai exact, aceste contracte au fost atribuite prin “negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”.
Pentru anul 2010, în listele de investiţii ale Spitalului Militar Central au fost prevăzute cheltuieli cu achiziţia de echipamente medicale în sumă de 19.507.031 lei, gradul de realizare fiind de numai 32,38%, respectiv 6.316.767 lei, mai precizează Curtea de Conturi.
Prin lista de investiţii nr. A3904/27.08.2010 s-a aprobat la “alte cheltuieli de investiţii”, cu finanţare de la bugetul de stat, suma de 17.450.000 lei din care s-a cheltuit până la finele anului numai suma de 6.164.133 lei, reprezentând contravaloarea unei instalaţii de imagistică prin rezonanţă magnetic “VANTAGE XGV ATLAS”. Sala de operaţie multifuncţională de înaltă performanţă şi terapie intensivă nu a fost achiziţionată, iar banii au fost pierduți de spital. Prin aceeaşi listă de investiţii s-au aprobat pentru a fi achiziţionate dotări independente cu finanţare integral din venituri proprii, în sumă de 903.111 lei, din care au fost achiziţionate echipamente IT (servere) în sumă de 152.634 lei, fără a fi achiziţionată nici un fel de aparatură medical. De asemenea, prin lista de investiţii nr. A10.408/10.12.2010, deşi a fost aprobată a fi achiziţionată, din venituri proprii, aparatură medical în sumă totală de 1.153.920 lei “nu a fost achiziţionat nici un reper din cele aprobate”. Neachiziţionarea echipamentelor medicale menţionate, precum şi a celorlalte prevăzute a fi cumpărate de Spitalul Militar Central în anul 2010 “poate afecta calitatea actului medical””, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.
Din analiza efectuată pe baza documentelor, Curtea de Conturi a stabilit că “nu a fost elaborat un program annual al achiziţiilor publice care să cuprindă într-o primă formă, până la finele trimestrului IV al anului 2009, totalitatea contractelor/acordurilor cadru care intenţionează să se atribuie/încheie âm decursul anului 2010”.
În niciun dosar verificat nu se regăsesc documente cu privire la modul de stabilire a valorii estimate a contractului atribuit.
Analizând caietul de sarcini pentru achiziţionarea unui aparat de fizioterapie, echipa de control a constatat că specificaţiile tehnice nu sunt definite în aşa manieră încât să corespundă necesităţilor spitalulu, fiind incomplete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News