SUA, Marea Britanie și Franța transmit semnale că o intervenție militară în Siria nu mai poate suferi nicio amânare, existând ”puține îndoieli” că Bashar al-Assad nu a folosit arme chimice împotriva rebelilor. Rapoarte ale CIA intrate în posesia Foreign Policy arată că, în urmă cu câteva generații, Irak-ul lui Saddam Hussein a folosit gaz sarin în războiul cu Iran. Serviciile de informații și armata americană au aflat de atacul ce urma să aibă loc, dar nu au făcut nimic pentru a-l împiedica.
În timpul războiului din 1988, SUA a aflat cu ajutorul unor imagini din satelit că Iranul urma să obțină un mare avantaj strategic în fața Iraqului, exploatând o gaură în defensiva armatei Bagdadului. Serviciile de informații americane i-au transmis Irak-ului locația armatei iraniene, perfect conștiente că armata lui Hussein urmează să folosească arme chimice, inclusiv letalul gaz sarin.
SUA deținea imagini și hărți cu trupele iraniene, locațiile sediilor logistice, precum și informații despre apărarea aeriană a Bagdadului. Irak a folosit gaz sarin în timpul a patru atacuri la începutul anului 1988, toate instrumentate cu ajutorul imaginilor din satelit și a informațiilor furnizate de americani. Atacurile au înclinat decisiv balanța în favoarea Iraqului, forțând Iranul la negocieri. Astfel, îndelungata politică a administrației Reagan, privind o victorie a Irak-ului, a devenit un succes. Totodată, a fost una dintre ultimele serii de atacuri cu arme chimice despre care Ronald Reagan a păstrat tăcerea, deși le cunoștea.
”Irakienii nu ne-au spus niciodată că intenționează să folosească gaz sarin. Nici nu era nevoie. Știam deja”, a declarat pentru Foreign Policy un colonel al forțelor aeriene retras din funcție, Rick Francona.
Potrivit rapoartelor CIA, confirmate de foști agenți secreți, SUA avea cunoștință de armele chimice ale Irak-ului încă din 1983. Iranul susținea la acea vreme că trupele sale au fost atacate cu substanțe chimice interzise, pregătind un raport în acest sens ce urma să fie prezentat Națiunilor Unite. Le-au lipsit dovezile însă, majoritatea aflându-se în posesia guvernului american.
CIA nu a vrut să comenteze informațiile prezentate de FP.
Mai mult, aceleași rapoarte - care sunt, în mod surprinzător, declasificate și aruncate peste un morman de dosare la Arhiva Națională din College Park, MD. - arată cu Uniunea Sovietică a folosit agenți chimici împotriva Afganistanului, dar nu a plătit aproape deloc pentru asta.
Oficialii de la Washington au fost informați și despre faptul că Iranul ar putea provoca atacuri în Orientul Mijlociu împotriva intereselor SUA, dacă va afla că Statele Unite au sprijinit Irak-ul în campania armelor chimice.
O victorie a Iranului, inacceptabilă pentru Reagan
Rapoarte CIA scriu negru pe alb că Irak-ul, ”dacă ar deține agenți chimici, cu siguranță că i-ar folosi împotriva trupelor iraniene”. Era însă politica expresă a lui Reagan ca Irak-ul să iasă biruitoare din acest război.
Uzul de arme chimice în război este interzis prin Protocolul de la Geneva din 1925, care prevede că părțile semnatare vor face tot ce le stă în putință pentru a determina statele să respecte înțelegerea. Irak-ul n-a ratificat niciodată protocolul. SUA a făcut-o, în 1975. Convenția Armelor Chimice, care interzice producția și folosirea acestor agenți, a fost încheiată în 1996, la mulți ani după incidentul în cauză.
Sarinul face parte din prima clasă a armelor de distrugere în masă și este interzis de structurile de securitate din toate statele. Extrem de volatil, incolor și inodor, gazul sarin atacă sistemul nervos și poate provoca decesul în câteva minute, dacă este folosit în doze mari.
Saddam, ”tăticul” atacurilor cu arme chimice
Dovezi concludente despre armele chimice folosite de Hussein au parvenit SUA în 1984. Fostul dictator le-a folosit în continuare, chiar împotriva propriilor oameni. Asta nu a împiedicat CIA să sprijine Irak-ul prin informații vitale, de-a lungul întregului război.
După ce Reagan a concluzionat că ”o victorie a Iranului este inacceptabilă”, în 1988, informațiile SUA au curs râuri către forțele irakiene. În luna martie a acelui an, Irak-ul a lansat un atac cu gaz sarin împotriva satului Halabja din nordul Iraqului, locuit de kurzi. O lună mai târziu, Irak a aruncat bombe cu gaz sarin asupra unor trupe iraniene concentrare în peninsula Fao, Bagdadul recuperând peninsula și obținând o victorie esențială în matematica războiului.
Timp de un sfert de secol, niciun atac chimic nu a atins scala celor lansate de Saddam Hussein. Până acum, probabil, când rebelii susțin că regimul de la Damasc a ucis peste 1.000 de oameni cu ajutorul gazului sarin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu