Nicoleta Radu, director general PAID România, a spus cum ar putea face față România unui cutremur de amploare.
'Este un adevăr care nu mai trebuie demonstrat, faptul că România este expusă riscurilor naturale. Vorbim aici, cu precădere, despre cutremure, pentru că acesta este riscul major la care este expusă România. Expunerea mare la cutremur ar putea genera și pierderi economice extrem de importante. Nicio comunitate, niciun Guvernul, oricât de dezvoltat ar fi, nu ar putea să facă față evenimentelor care generează pierderi de zeci de miliarde de euro. În consecință, fiecare guvern gândește cum să își protejeze mai bine cetățenii pentru ca în astfel de situații indivizii și comunitățile să devină mai reziliente, mai rezistente. În România am avut această oportunitate de a crea un sistem al asigurărilor obligatorii menit să protejeze cetățenii proprietari de locuințe în fața unor asemenea evenimente. Acest proiect a fost generat în urmă cu 13 ani. A avut la bază consultanța Băncii Mondiale.', a declarat Nicoleta Radu, director general PAID România.
'După evenimentele care s-au întâmplat în Turcia și Siria, unde au fost pierderi imense, ar trebui să ne gândim foarte serios și noi cum am putea face față unor asemenea cazuri. În România au avut loc cutremurele din Gorj și Arad. Este greu de crezut și foarte puțină lume știe că la cutremurul din Gorj au fost aproape 2000 de dosare de daună pe care le-a gestionat compania noastră și am plătit peste 3 milioane de euro daune.', a menționat Nicoleta Radu.
'Pentru cutremurul din Arad, care a părut oarecum că a avut un impact mic, avem și acolo aproape 500 de dosare de daună. Până acum am plătit peste 2 milioane și jumătate de lei. Iată că aceste evenimente, deși par mici, generează daune, pagube pentru populație și generează probleme pentru autoritățile locale. De ce să nu spunem că acest sistem al asigurărilor obligatorii a fost creat și pentru a lua de pe umerii autorităților locale povara gestionării acestor situații, respectiv asigurării de fonduri pentru reconstrucția locuințelor post dezastru.', a zis Nicoleta Radu.
'Aceasta este rațiunea pentru care a fost creat acest sistem. Este important că îl avem și să știm să îl folosim. Doar să ne gândim ce s-a întâmplat în Turcia, dar și pe plan global. Ca urmare a cutremurelor din Turcia au fost pierderi economice de peste 100 de miliarde de dolari, iar, la nivel mondial, anul trecut, au fost pierderi economice cauzate de dezastre de peste 300 de miliarde de dolari. Este greu de presupus că România ar putea face față unui eveniment de asemenea anvergură, care să fie asimilat unui cutremur important de peste 6,5 grade, fără să aibă ajutor privat în care să se asigure reconstrucția. O comunitate este cu atât mai rezilientă cu cât face rost mai rapid de fonduri pentru reconstrucție. Despre aceasta este vorba în asigurări! Asigurarea este acel mecanism de protecție care îți aduce imediat fondurile pentru a reconstrui!', a mai spus Nicoleta Radu, director general PAID România, în cadrul dezbaterii organizate de DC Media Group - Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi’’.
VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu