Presa din România, în atenția Comisiei Europene

 Neelie Kroes
Neelie Kroes

Comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes a declarat că instituția europeană  urmăreşte cu atenţie situaţia presei din România, în special prin intermediul MCV,  răspunzând unei interpelări din partea unui europarlamentar slovac din Grupul Socialiştilor şi Democraţilor.

"Comisia urmăreşte cu atenţie situaţia din România, în special prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Cel de-al doisprezecelea raport MCV a fost publicat la 30 ianuarie 2013. Raportul reaminteşte necesitatea unei revizuiri a standardelor existente pentru a proteja media liberă şi pluralistă, asigurând în acelaşi timp căi de atac eficiente împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale persoanelor şi a presiunilor şi intimidărilor nejustificate din partea media împotriva instituţiilor judiciare şi anticorupţie", a răspuns, săptămâna aceasta, Neelie Kroes, la o întrebare a europarlamentarului Monika Flaąíková Beňová (S&D), conform Mediafax.

 Potrivit comisarului european, acelaşi raport MCV insistă asupra rolului CNA în a preveni astfel de atacuri ale media şi a necesităţii de a-şi stabili un Cod de Conduită.

 Pe de altă parte, Neelie Kroes reaminteşte că Bruxelles-ul are competenţe limitate în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, întrucât Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii "se aplică statelor membre doar când este vorba de implementarea legislaţiei Uniunii Europene".

 Europarlamentarul Monika Flaąíková Beňová a întrebat Comisia Europeană, în luna octombrie, ce poate face pentru a rezolva "situaţia dificilă" din România, unde au fost înregistrate "atacuri periculoase asupra libertăţii media". Aceasta dădea ca exemplu faptul că, în iulie, DNA a demarat o anchetă asupra unei televiziuni şi a angajaţilor săi. Totodată, Beňová mai preciza că în România media a fost identificată "ca o ameninţare la securitatea naţională".

De CE News a sesizat Parlamentul European pentru acțiunile de intimidare ale CSM 

Redacția De Ce News a sesizat în luna august Parlamentului European că președintele CSM, Oana Hăineală, încearcă să intimideze presa care critică politizarea Justiției. Avocații DeCeNews s-au  adresat domnului Martin Schultz, dar și domnilor Herman Van Rompuy, Nicolas Kerleroux, Graham Watson, Hannes Swoboda, Guy Verhofstadt, Pino Arlachhia. Sesizarea va fi transmisă și reprezentanților Comisiei Europene, mai precis președintelui Jose Manuel Barroso, comisarilor Mark Stephen Gray și Viviane Reding, dar și reprezentantului OSCE pentru libertatea mass-media, Dunja Mijatovic. De asemenea, redacția De Ce News a făcut apel și la Guvern, la Președinție și la europarlamentarii români, pentru luarea unei poziții ferme referitoare la modul în care președintele CSM, doamna Oana Schmidt Hăineală, înțelege libertatea de exprimare a presei în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel