Oficiul European de Statistică a eliberat un sondaj dezastruos pentru viitorul Uniunii Europene. Cifrele relevă că, din ce în ce mai răspânditul euro-scepticism a atins cote nemaintâlnite de la înființarea structurii UE. Față de anul 2007, într-o țară ca Germania, de exemplu, nivelul de neîncredere în eurocrații Bruxelles-ului a crescut de la 36%, la 59%, scrie cotidianul.ro.
Vara trecută, în timpul conflictului politic de la București, susținătorii președintelui i-au catalogat constant pe cei care se îndoiau de intervențiile oficialilor europeni drept "anti-occidentali". După cum arată noul sondaj, apropiații lui Traian Băsescu ar putea, la fel de bine, să acuze 300 de milioane de cetățeni ai Europei de "anti-occidentalism".
[caption id="attachment_310551" align="alignleft" width="640"] Foto: cotidianul.ro[/caption]Aart de Geus, şef al think-tank-ului german Bertelsmann Stiftung, rezumă pertinent: "Sprijinul cetăţenilor europeni pentru politicile UE a scăzut dramatic din 2007 încoace. Ca atare, este extrem de periculos să pledezi pentru federalizare şi cedare de suveranitate, dat fiindcă o asemenea atitudine politică nu ar face decât să stârnească reacţii şi mai violente ale europenilor şi să contribuie la generarea unui val şi mai mare de populism".
Europenii nu s-au îndoit niciodată mai puternic de capacitățile UE. Cea mai severă lipsă de credibilitate o au Merkel și Barroso în Spania, de 72%. Acolo, guvernul condus de premierul Rajoy se confruntă cu proteste în stradă din cauza unei recesiuni năprasnice, în urma măsurilor aplicate la cererea liderilor europeni.
Cea mai mai creștere a neîncrederii se regăseșe în Italia. De la 28% în 2007, locuitorii Peninsulei nu mai cred în UE în număr de 53%.
S-ar părea că proasta gestionare a recesiunii, planurile de salvare ale statelor bogate pentru statele sărace, uneori prin asumarea unor condiții umilitoare, au cutremurat pilonii UE din temelii în ochii cetățenilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu