Victor Ponta i-a dat mandat ministrului de Interne, Radu Stroe, care va participa la reuniunea JAI, să le transmită omologilor săi europeni că România este pregătită pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar că nu mai doreşte să i se fixeze o dată pentru aderare.
"Aveţi mandat din partea Guvernului să spuneţi tuturor colegilor noştri europeni că suntem perfect pregătiţi pentru Schengen, că ce ţinea de noi s-a făcut şi ce ţine de dânşii să facă când doresc. Nu mai dorim o dată (...) să ni se spună nouă acum "data viitoare". Când termină toate alegerile lor naţionale, când termină toate problemele, atunci noi suntem pregătiţi şi intrăm în Schengen", i-a spus premierul ministrului de Interne, conform Agerpres.
Aderarea României la Schengen se află pe agenda reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din UE din 5-6 decembrie, dar urmează ca reprezentanţii permanenţi ai statelor membre UE, care se reunesc, miercuri, în COREPER II, să stabilească dacă se va discuta, ca şi la precedentele consilii, doar stadiul implementării acquis-ului sau va avea loc o dezbatere de orientare, urmată de un vot.
Există însă puţine şanse ca Preşedinţia lituaniană să propună un vot privind aderarea celor două ţări la Schengen, în condiţiile în care nu există unanimitate.
Discuţia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, programată pentru reuniunea COREPER II de miercuri, a fost amânată pentru săptămâna viitoare, după ce Bucureştiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre, a declarat, la 28 noiembrie, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei UE, Vykintas Pugaciauskas.
Olanda este ţara care s-a opus în mod constant, în ultimul timp, la aderarea României şi Bulgariei la Schengen, iar Germania, care nu are încă un guvern după alegerile din septembrie, este puţin probabil să fie dispusă să dea un vot pozitiv pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Alte ţări care în trecut au avut poziţii oscilante privind intrarea celor două state în Schengen au fost Finlanda şi Franţa.
Dacă la acest Consiliu JAI nu se va lua nicio decizie, foarte probabil chestiunea va figura pe agenda următoarei reuniuni a miniştrilor de interne, din luna martie a anului viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu