În cazul elevei Iulia Ionescu, ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Sectorului 5 au deschis un dosar penal pentru lipsire de libertate, urmărirea penală fiind începută in rem, relatează Mediafax.
"S-a deschis dosar penal, iar cercetările sunt făcute de către poliţiştii de la Sectorul 5. S-a început urmărirea penală in rem. După modificările legislative în materie penală, în majoritatea cauzelor se începe urmărirea penală faţă de faptă, ceea ce se întâmplă şi în acest dosar", au spus reprezentanţii Parchetului Judecătoriei Sectorului 5.
Obiectul dosarului îl constituie lipsirea de libertate. Potrivit articolului 205 din noul Cod penal, lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la unu la şapte ani. De asemenea, în acelaşi articol se menţionează, la alineatul 3 litera b), că se consideră lipsire de libertate dacă fapta este săvârşită asupra unui minor.
Şeful IGPR, Petre Tobă, a declarat marţi că poliţiştii au o imagine completă cu tot ce s-a întâmplat în cazul Iuliei Ionescu, de la momentul la care a fost dată dispărută şi până când a fost găsită, precizând că a cerut Poliţiei Capitalei să finalizeze ancheta până la sfârşitul săptămânii.
"În acest moment, avem o imagine completă faţă de tot ceea ce s-a întâmplat în cazul elevei dispărute de pe raza municipiului Bucureşti", a spus Petre Tobă.
Călugării, reaudiați de Poliție
În ceea ce priveşte eventuala tragere la răspundere penală a călugărilor de la mânăstirile din Moldova, unde Iulia Ionescu ar fi fost cazată, Tobă a spus: "Deocamdată este prematur să ne exprimăm, în condiţiile în care aceştia urmează să fie reaudiaţi de poliţişti".
Iulia Ionescu a arătat, în declaraţia pe care a dat-o în scris, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că ar fi stat la mănăstirile Agapia şi Văratec, din judeţul Neamţ, au spus surse apropiate anchetei.
Anchetatorii i-au audiat, în noaptea de duminică spre luni, pe călugării de la mănăstirea Sihăstria Rarău, aceştia recunoscând că Iulia Ionescu a stat o noapte la ei.
Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor va analiza cazul de la mănăstirea Sihăstria Rarău, care a găzduit-o pe Iulia Ionescu, de vineri seară până sâmbătă, când fata a acceptat să meargă acasă, refuzând însă să fie preluată de organele abilitate.
Potrivit stareţului, vineri, în jurul orelor 18.00, Iulia a fost găsită în calitate de pelerin la jumătatea drumului de opt kilometri dintre Câmpulung şi mănăstirea Sihăstria Rarău, de maşina stăreţiei, care a luat-o până la mănăstire. Acolo a dorit să vorbească cu duhovnicul mănăstirii, părintele Ioan.
În momentul în care a fost identificată, prima intenţie a conducerii mănăstirii a fost de a anunţa organismele abilitate ale Statului, dar tânăra a refuzat categoric acest lucru, devenind agitată.
"În faţa refuzului categoric al tinerei adolescente, aflată într-o stare de agitaţie, stareţul şi duhovnicul mănăstirii au hotărât să o găzduiască peste noapte, având în vedere orele târzii şi urmând ca a doua zi să o conducă la primul tren direct spre Bucureşti din municipiul Suceava în jurul orelor prânzului (12.00 - 14.00). În faţa acestei decizii, adolescenta s-a mai liniştit, a spus că îi pare rău că a făcut acest gest şi a acceptat ca a doua zi să se întoarcă acasă, menţionând permanent că nu doreşte să fie preluată de poliţie", a mai spus Arhiepiscopia Sucevei, citând declaraţia stareţului.
Conducerea mănăstirii Sihăstria Rarău menţionează că adolescenta a fost permanent îmbrăcată în haine de culoare gri, purtând şi o eşarfă colorată.
Călugărul de la Sihăstria Rarău care a condus-o pe Iulia la tren s-a întâlnit pe peronul gării Suceava cu o călugăriţă de la o mănăstire din judeţ, cu care a intrat într-un dialog pentru câteva minute, astfel că s-a creat o confuzie crezându-se că fata era îmbrăcată în haine monahale.
Conducerea mănăstirii Sihăstria Rarău a mai precizat că eleva din Bucureşti a ajuns la mănăstire după verificările Poliţiei Judeţului Suceava şi ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi a ales să informeze Poliţia după plecarea fetei, ţinând cont în primul rând de starea de panică a adolescentei, de refuzul categoric al acesteia de a fi preluată de către organismele abilitate şi de promisiunea ei fermă că doreşte să se întoarcă la familie în Bucureşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News