Patriarhia Română acuză faptul că nu a primit nicio cerere scrisă din partea unor călugări de la Muntele Athos pentru oficierea unei slujbe la biserica Penitenciarului Rahova, unde se află și Gigi Becali, precizând că orice solicitare de acest fel trebuie trimisă cu mai mult timp înainte, a declarat sâmbătă, pentru Mediafax, preotul Constantin Stoica.
"Nici la Patriarhia Română şi nici la Arhiepiscopia Bucureştilor nu a fost înregistrată o astfel de cerere. Orice preot, chiar şi monah care intenţionează să slujească într-o biserică din reţeaua Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor trimite o solicitare scrisă cu mult timp înainte la ANP, potrivit legislaţiei în vigoare şi protocolului dintre Ministerul Justiţiei şi Patriarhia Română", a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica.
Potrivit acestuia, cei patru călugări de la Sfântul Munte Athos care au fost sâmbătă la Penitenciarul Rahova pentru a cere informaţii despre procedura pentru acordarea asistenţei religioase în penitenciar sunt, din punct de vede spiritual, în jurisdicţia canonică a Patriarhiei Ecumenice.
Sfântul Munte Athos este republică autonomă din punct de vedere administrativ, alcătuind un stat monastic cu capitala Karyes. Orice intrare pe Sfântul Munte Athos se face numai cu permisiunea Patriarhului de la Constantinopol.
Potrivit preotului de la biserica Penitenciarului Rahova, Gigi Becali nu figurează pe lista persoanelor private de libertate care vor participa duminică la Sfânta Liturghie.
Călugării de la Muntele Athos au solicitat o vizită la Gigi Becali
Sâmbătă, călugări de la Muntele Athos au solicitat Penitenciarului Jilava drept de vizită la Gigi Becali, precum și permisiunea pentru a oficia o slujbă, duminică, la biserica unităţii de detenţie, a precizat, pentru Mediafax, avocatul ales al latifundiarului din Pipera, Robert Ionescu.
Acesta a adăugat că acești călugări cu care a venit la Penitenciarul Rahova fac parte dintr-un grup de 12 călugări de la Muntele Athos care a venit în România, precizând că, în cazul oficierii unei slujbe, s-ar putea să fie necesar avizul de la Patriarhia Română, întrucât călugării "sunt străini de Biserica Ortodoxă Română".
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova, Gabriela Livadariu, a declarat pentru sursa citată că la Penitenciarul Rahova au venit patru călugări care au solicitat informaţii despre procedura pentru acordarea asistenţei religioase în penitenciar, dar că, până în prezent, nu a fost depusă la penitenciar nicio solicitare scrisă de la aceştia privind acordarea asistenţei religioase în unitatea de detenţie.
Orice cult religios recunoscut de lege poate solicita acordarea asistenţei religioase în penitenciar, a mai precizat Livadariu.
Ce spune Regulamentul
Regulamentul privind asistenţa religioasă a persoanelor private de libertate permite accesul reprezentanţilor cultelor şi asociaţiilor religioase recunoscute de lege în mediul penitenciar, pentru a răspunde nevoilor de asistenţă religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pe baza unei solicitări scrise, motivate, fiind nevoie de aprobarea directorului unităţii de detenţie, scrie gandul.info.
Între Administraţia Naţională a Penitenciarelor și Biserica Ortodoxă Română există un protocol, care a fost reînnoit în 26 martie 2013, în care se precizează cadrul general în care se desfăşoară activitatea preoţilor din penitenciare, precum şi modalităţile de realizare a unor activităţi cu implicaţii sociale, educaţionale şi moral-creştine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu