Primăria Capitalei vrea să eficientizeze şi să modernizeze sistemul de iluminat public din Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău) prin utilizarea aparatelor cu tehnologie LED, în coordonare cu realizarea sistemului de supraveghere video.
Conform unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi, consilierii generali ai Capitalei urmează să se pronunţe asupra indicatorilor tehnico-economici ai acestei investiţii. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 52,2 milioane lei (inclusiv TVA), dintre care 50,5 milioane lei pentru construcţii-montaj. Durata de realizare este estimată la şase luni plus minim două luni faza de pregătire-proiectare, avizare, obţinere avize, procedura de licitaţie, contractare.
"Se doreşte în primul rând creşterea eficienţei iluminatului public din punct de vedere al scăderii costurilor de consum energetic, întreţinere şi mentenanţă, precum şi scăderea actelor de delincvenţă sau agresiuni contra persoanelor din cadrul comunităţii prin creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei pietonale după lăsarea serii. Iluminatul eficient presupune scăderea infracţionalităţii şi securitate sporită, iar din punct de vedere al protecţiei mediului se propune reducerea poluării luminoase şi a poluării cu emisii CO2", se explică în raportul de specialitate.
Sistemul actual de iluminat este învechit
Potrivit acestuia, în prezent, iluminatul public din parc nu respectă normele CIE 30-2, CIE 31. De asemenea, mare parte a corpurilor de iluminat sunt deteriorate, cu lămpi cu vapori de sodiu, care, deşi au o durată relativ mare de viaţă (25.000 de ore), dacă nu sunt întreţinute corespunzător, parametrii luminotehnici se deteriorează rapid. Starea generală a sistemului de iluminat public este îngrijorătoare din cauza următoarelor aspecte: reţele şi echipamente învechite; ineficiente şi cu un grad înaintat de uzură; costuri cu energia electrică nejustificat de mari faţă de eficienţa luminoasă; costuri de întreţinere foarte mari generate de starea proastă a sistemului, relevă raportul.
Iluminatul public din Parcul Regele Mihai I ar urma să fie prevăzut cu un sistem de telegestiune
Ca urmare, se propune înlocuirea stâlpilor de iluminat şi a aparatelor existente cu aparate 1P66, 1K10, cu LED-uri, care asigură o durată de viaţă de peste 50.000 de ore. Conform raportului de specialitate, prin realizarea lucrărilor în sistem integrat costurile de implementare a proiectului sunt mai mici decât în situaţia în care cele două categorii de lucrări s-ar fi realizat prin proiecte independente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu