Danemarca și-a deschis porțile pentru refugiații ucrainieni, în timp ce dorește să îi trimită înapoi pe cei sirieni.
Când Danemarca a devenit prima democrație liberală care le-a spus refugiaților sirieni să se întoarcă la casele lor sfâșiate de război în 2019, avioanele rusești încă bombardau Siria, într-un efort de a ajuta regimul președintelui Bashar al-Assad să recâștige controlul asupra țării.
Ucraina este acum lovită de aceeași armată rusă, forțând peste 2,2 milioane de oameni să fugă în țările vecine, potrivit Națiunilor Unite, citate de CNN. Dar, în loc să fie întâmpinați de xenofobie, centre de detenție și amenințări de repatrierea, refugiații ucraineni sunt primiți cu brațele deschise de națiuni europene precum Danemarca.
”Când există război în Europa și un vecin european este expus la ceea ce vedem în Ucraina, nu există nici cea mai mică îndoială în mintea mea: trebuie să ajutăm cât putem de mult, primind ucrainenii pe pământul danez”, a spus Mattias Tesfaye, ministrul danez pentru afaceri externe și integrare, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.
Guvernul danez elaborează în prezent o legislație care va suspenda regulile de azil pentru ucraineni, a declarat pentru CNN Rasmus Stoklund, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Partidului Social Democrat din Danemarca.
„Nu vor face parte din sistemul de azil”, a declarat Stocklund. În schimb, propunerea de lege va face mai ușor pentru ucraineni să primească permise de ședere „pentru a putea începe rapid la școală, să primească o educație sau un loc de muncă”, potrivit unui comunicat al ministerului danez al imigrării și integrării.
Acest lucru ar fi în concordanță cu Uniunea Europeană care acordă protecție temporară ucrainenilor, permițându-le acestora să intre în bloc fără viză și să aleagă în ce țară să se stabilească.
Jumătate din populaţia aglomerării urbane Kiev a fugit de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, a anunţat joi primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, relatează AFP.
”Din informaţiile noastre, un locuitor din Kiev din doi a părăsit oraşul. Astăzi, ceva mai puţin de două milioane de locuitori se află aici”, a declarat el la televiziunea ucraineană.
”Totuşi, Kievul s-a transformat în fortăreaţă”, a spus Vitali Kliciko, în a cincisprezecea zi a invaziei ruse. 'Fiecare stradă, fiecare clădire, fiecare punct de control s-a întărit', a adăugat el. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News