Norvegia, decizia care scoate din minți ONG-urile pentru refugiați

Norvegia ridică un gard de oțel la un post de la granița sa arctică îndepărtată cu Rusia, ca urmare a unui aflux de migranți anul trecut, provocând mânie din partea organizațiilor pentru drepturile refugiaților, dar și temeri că legăturile transfrontaliere cu fostul inamic din timpul Războiului Rece ar putea avea de suferit, relatează miercuri agenția Reuters.

Guvernul norvegian a indicat că o nouă poartă și un nou gard, lung de circa 200 de metri și înalt de 3,5 metri, care se întinde de la punctul de frontieră Storskog, sunt necesare pentru întărirea securității la avanpostul de nord al zonei Schengen, scrie Agerpres.

Timp de decenii, nordicii s-au bucurat de reputația de a fi un adăpost de încredere pentru solicitanții de azil. Dar ridicarea gardului la un post de frontieră, pe unde circa 5.500 de migranți, în majoritate sirieni, au intrat în Norvegia anul trecut, reflectă o schimbare mai largă de atitudine a opiniei publice împotriva refugiaților.

Aceasta se constată și în Suedia — vecină cu Norvegia — ce era prezentată cândva drept o superputere umanitară, dar care introduce controale la frontieră în acest an și care a înăsprit regulile de azil.

Organizații pentru refugiați și unii politicieni din opoziție spun că gardul Norvegiei va descuraja persoanele care fug din cauza persecuției și că el reprezintă un ecou nedorit al Războiului Rece într-o regiune unde relațiile au înflorit în general de la destrămarea în 1991 a fostei URSS.

Gardul va fi ridicat în următoarele săptămâni, înainte de instalarea iernii geroase, pentru a face mai dificilă pătrunderea în Norvegia prin pădure. Muncitorii au efectuat până în prezent unele lucrări pregătitoare, degajând terenul de barierele din lemn vechi pentru a ține sub control turmele de reni.

Poarta și gardul sunt măsuri responsabile, a declarat pentru Reuters adjunctul ministrului norvegian de justiție, Ove Vanebo, apărând demersul autorităților.

De la afluxul de migranți de anul trecut, atât Moscova, cât și Oslo au combătut ruta arctică, pe care refugiați o consideră mai puțin riscantă decât traversarea Mării Mediteranei la bordul unor ambarcațiuni,

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel