EXCLUSIV  Mizele Occidentului în relația cu Rusia. Dungaciu: Ultimul lucru pe care și-l doresc americanii. Nord Stream 1 și 2 sunt de mare ajutor

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

 Invitat la DC News, Dan Dungaciu a vorbit despre mizele pe care Occidentul le are în relația cu Federația Rusă.

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a comentat implicațiile pe care le-ar avea un eventual conflict aprofundat între Occident și Federația Rusă:

„Ucraina a pierdut trenul, dar nu poți să reproșezi asta Occidentului. De 30 de ani, Ucraina, Republica Moldova și Georgia într-o oarecare măsură, au jucat întotdeauna pe paradigma proverbului rus al vițelului deștept care mănâncă de două ori, care suge de la două vaci. La un moment dat s-a spart chestia asta. Toți liderii de pe această frontieră au încercat să joace la două capete. A explodat în față în Belarus, în Ucraina, de multe ori și în Republica Moldova. Toate aceste state nu au ascultat de celebra vorbă a lui Titulescu, dar inversă: Dați-mi o politică internă bună și vă dau o politică externă bună. În 1990, butada care prezida orice gesticulație strategică din regiune era: Dați-mi o politică externă bună și vă dau o politică internă bună. Altfel spus, dați-mi o alegere bună (alegeți Vestul și Occidentul) și veți avea o politică internă mai bună decât ați avut. Aceste state nu au ales așa, nu au ales nimic.

Când ai intrat într-o astfel de criză, nu poți să ștergi cu buretele 30 de ani și să ceri Occidentului să intre într-un război cu Rusia pentru tine. Occidentul nu va face asta. SUA au spus foarte clar, dar nici măcar ideea unei sancțiuni economice dure împotriva Rusiei nu e o idee confortabilă pentru occidentali. Ideea unui regim prin care Rusia, de pildă, e decuplată de la sistemul SWIFT, care e nucleara economică (...), ar înseamnă o prăbușire pe termen scurt a Federației Ruse.

Ulterior, prăbușirea, care va fi greu de gestionat de Putin, el neavând suportul populației pentru invadarea Ucrainei în acest moment, ne va întoarce iar în 1990. După 30 de ani, o luăm de la capăt, iar stabilizăm Federația Rusă, iar stabilizăm o țară care are arma nucleară, iar avem grijă ca Rusia să nu facă vreo nebunie. Suntem înapoi cu 30 de ani cu diferența că astăzi rușii sunt mai anti-occidentali decât erau în anii 1990. Deci, ne punem o problemă de care nimeni nu are nevoie. E ultimul lucru pe care americanii și-l doresc astăzi, pentru că agenda lor se află în altă parte, în China și Pacific.

În al doilea rând, dacă demantelăm Rusia, cine ne garantează că ea nu se va duce în brațele Chinei? Oricât nu ne-ar plăcea nouă de Nord Stream 2, pachetul acestor conducte conectează Rusia de Occident. Sigur, cu sacrificarea unora, dar gândiți-vă dacă aceste conducte legau Rusia de China. În marea confruntare SUA-China, Nord Stream 1 și Nord Stream 2 sunt de mare ajutor, pentru că țin Rusia mai aproape (...). Rusia nu vrea să se ducă în brațele Chinei, se teme de China, dar și de SUA. Ea vrea să joace între. Gândiți-vă că dacă China ar domina economic Rusia, la un moment dat ar putea să pună presiuni de securitate pe Rusia (...). Aceste ancore economice aruncate de China, dacă ar fi prins Rusia, ar fi avut consecințe și pe harta mare a securității globale. Nu vrea nimeni nici război cu Rusia, nici pedepsirea Rusiei până la o duce într-un prag de criză care ne aruncă cu 30 de ani înapoi“, a precizat Dan Dungaciu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel