La fel ca la Izvoarele din Galați, în regiunea Deltei Ebrului din Spania, căteva zeci de cutremure au băgat spaima în locuitori. În urma observațiilor, specialiștii au reușit să afle cauza acestor seiseme de mică intensitate. Guvernul spaniol a recunoscut joi că o instalaţie submarină de stocare a gazelor, situată în larg, pare să se afle la originea unei intense activităţi seismice în regiune, relatează AFP.
"Se pare că există o legătură directă între injecţia de gaze în acest rezervor subteran situat la 22 de kilometri de coaste şi microseismele produse în cursul ultimelor 15 zile", a declarat ministrul Industriei, José Manuel Soria, pentru postul privat de radio Cope.
Începând de miercuri şi până joi seara, pe coasta de nord-est a Spaniei au avut loc aproximativ 20 de seisme de mică intensitate, inclusiv două cu magnitudinea 4,1, potrivit Institutului geografic naţional, care a înregistrat peste 300 de cutremure de la începutul lunii septembrie în această regiune de pe litoralul mediteranean.
Cel mai puternic cutremur a atins, marţi, magnitudinea 4,2.
Începând de la 16 septembrie, societatea spaniolă Escal UGS, care exploatează complexul numit Proiectul Castor, a încetat injecţiile de gaze în rezervor, după care Guvernul a hotărât să oprească întreaga activitate.
Proiectul Castor a permis transformarea unui fost puţ petrolier, aflat la adâncime de peste 1.700 de metri sub nivelul mării, într-un rezervor de gaze naturale capabil să poată înmagazina echivalentul nevoilor pe trei luni ale regiunii Valencia, care numără peste cinci milioane de locuitori.
Puţul, în care au fost deja injectate 100 de milioane de metri cubi de gaze, la o capacitate de 1.300 de milioane, este legat de o platformă maritimă, apoi, prin gazoduct, de reţeaua de distribuţie spaniolă. Primele injecţii de gaze au fost efectuate în iunie.
"Există indicii logice potrivit cărora seismele au o legătură cu injecţiile de gaze", a apreciat miercuri preşedintele Colegiului Geologilor din Spania, Luis Suarez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu