Un ministru britanic a declarat că europenii care nu au primit drept de ședere "vor fi dați afară din UK".
Ministrul britanic pentru imigrație, Kevin Fostera, anunță că cetățenii din UE cărora le-a fost refuzat dreptul de a mai rămâne în Marea Britanie ar trebui să părăsească țara, altfel vor fi dați afară, scrie Poltico.
„Cetățenii UE cărora li s-a refuzat statutul de rezident și care rămân în țară, vor sta ilegal în Regatul Unit”, a declarat Foster într-un interviu pentru La Repubblica. „Ne așteptăm ca oamenii să părăsească țara în mod voluntar”, iar în caz contrar, autoritățile din domeniul imigrației „îi vor obliga să plece”, a adăugat el.
Aproximativ 5,4 milioane de cetățeni europeni au primit drept de ședere în Marea Britanie. ”În 31 august 2021, existau aproximativ 400.000 de cereri în așteptarea unui rezultat”, potrivit lui Foster.
„Cei care au avut motive întemeiate pentru care nu au depus cererile până la termenul limită încă mai pot aplica. Avem măsuri de protecție pentru cei care nu au aplicat încă, dar care ar putea fi în continuare eligibili”, a spus acesta.
Cu toate acestea, Marea Britanie se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă. Executivul de la Londra a decis, sâmbătă, să acorde până la 10.500 de vize temporare pentru a acoperi lipsurile. Foster a negat că există o legătură între penurie și imigrație.
„Nu acceptăm că sistemul bazat pe acordarea dreptului de ședere a străinilor este principala cauză a penuriei de forță de muncă în Marea Britanie, nu în ultimul rând pentru că putem observa deficiențe similare în întreaga UE, în special în domenii precum ospitalitatea și conducerea camioanelor.”, a spus el.
Marea Britanie a cerut luni armatei sale să fie pregătită să vină în ajutor în criza de combustibil din ţară, după un weekend în care britanicii îngrijoraţi s-au grăbit la benzinării, golind multe dintre acestea, scrie Agerpres, citând AFP.
'Un număr limitat de şoferi de camioane-cisternă militare trebuie să fie pregătiţi să intervină şi să fie desfăşuraţi, dacă este necesar, pentru a stabiliza alimentarea cu carburant', a declarat în cursul serii Ministerul Energiei într-un comunicat.
Penuria de benzină din Marea Britanie s-a agravat şi mai mult luni, tot sub influenţa unor 'cumpărături din panică' ale şoferilor îngrijoraţi. În toată ţara, afişele 'fără benzină' sau 'defect' apar lângă pompele de benzină, aproximativ 30% din benzinăriile gigantului BP fiind afectate de lipsa de combustibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu