Mai multe persoane au fost rănite, iar zeci de mii de oameni au fost evacuaţi din cauza incendiilor de vegetaţie care afectează statul american Colorado, sute de case fiind distruse, informează agenţia Associated Press.
Incendiile afectează localităţile Louisville şi Superior, situate la periferia oraşului Denver. Cel puţin 580 de case, un hotel şi un centru comercial au ars, iar peste 30.000 de persoane au fost evacuate.
Cel puţin şapte persoane, inclusiv un membru al echipelor de intervenţie, au fost rănite.
Incendiile de vegetaţie, un fenomen rar în această perioadă a anului, au izbucnit joi, după o toamnă secetoasă, şi s-au propagat cu rapiditate, în contextul ralatelor de vânt care ating 170 de kilometri pe oră.
Şeriful comitatului Boulder, Joe Pelle, a atras atenţia că bilanţul victimelor ar putea creşte, în contextul în care este afectată o zonă destul de mare. "Acest gen de incendii nu poate fi stins imediat. Mulţi pompieri şi echipaje de poliţie au fost nevoiţi să se retragă din anumite zone, deoarece erau depăşiţi de situaţie", a afirmat Pelle.
Din cauza incendiilor, un segment al Autostrăzii 36 a fost închis, în zona oraşului Denver, scrie Mediafax.
Guvernul regional din Sicilia a declarat stare de urgenţă şi de criză pentru şase luni din cauza incendiilor de vegetaţie care fac ravagii pe insulă de la sfârşitul lunii iulie, informează DPA sâmbătă, scrie Agerpres.
Preşedintele regional Nello Musumeci a declarat într-o postare pe Facebook în care explică decizia sa că temperaturile neobişnuit de ridicate şi condiţiile meteorologice anormale vor continua să prezinte un risc în următoarele săptămâni.
Între timp, în Sardinia, pompierii din provincia Oristano au anunţat că sâmbătă dimineaţa a izbucnit un incendiu la o unitate de cazare turistică.
ISU Dâmboviţa roagă proprietarii de terenuri agricole să manifeste responsabilitate și să ia măsuri de prevenire a evenimentelor de acest tip, deoarece pot pune în pericol culturile agricole, pădurile ori locuințele din imediata vecinătate, dar și participanții la trafic de pe drumurile naționale și județene aflate în apropiere, potrivit incomod-media.ro.
"Având în vedere tendința de creștere a numărului acestor evenimente, atragem atenția cetățenilor că, potrivit legislației în vigoare privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă.
De asemenea, locațiile suprafețelor agricole afectate de incendii sunt înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Dâmbovița, pentru verificare și impunerea măsurilor privind modul de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente", se precizează într-un comunicat remis de ISU Dâmboviţa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu