Mihai Eminescu a fost asasinat. Teoria conspirației care răstoarnă tot ce se cunoștea până în prezent

Legat de moartea lui Mihai Eminescu  au rămas o sumedenie de întrebări cărora nici până în ziua de astăzi nu li s-au găsit răspuns. Unii spun că a murit nebun și bolnav, alții zic că a fost ucis ca urmare a unei conspirații la care au luat parte inclusiv bunii săi prieteni, Titu Maiorescu și Ioan Slavici. Sunt și persoane care suțin că a fost un ziarist incomod, motiv pentru care a fost ucis.

Două lucruri sunt certe: locul și data morții poetului, 15 iunie 1889, București. În jurul morții sale, roiesc o serie teorii ale conspitației care mai de care mai interesante.

Mihai Eminescu, ASASINAT

Unii sunt mai tranşanţi şi susţin că marele poet al românilor a fost asasinat. Cei mai mulţi sunt de părere că Eminescu, sub un fals diagnostic, a fost otrăvit cu mercur, dorindu-se înlăturarea sa din viaţa publică, scrie deveghepatriei.wordpress.com. Eminescu era dedicat complet luptei pentru România, amendând atât liberalii, cât și conservatorii pentru politica de cedare în interesul marelui capital în probleme arzătoare ale timpului. Stăpân pe sine, Eminescu însuflețea dezbaterea publică și izbea necruțător „iresponsabilitățile factorilor politici, afacerismele, demagogia și logoreea păturii superpuse".

Mihai Eminescu, incomod chiar şi pentru prietenii apropiaţi

În scurt timp, Eminescu devine incomod chiar și pentru apropiați. Situația sa la ziar devine critică în 1880, mai ales după ce atacă proiectul de program al Partidului Conservator, lansat de Maiorescu, în care acesta pleda pentru subordonarea intereselor României și sacrifică românii aflați sub puterea Imperiului Austro-Ungar. Ambasador al liberalilor la Viena, Petre P. Carp are, printre altele, sarcina de a-l reduce la tăcere pe Eminescu. Într-o scrisoare trimisă lui Titu Maiorescu, acesta îi atrage atenția: „Și mai potoliți-l pe Eminescu!" Maiorescu protestează însă, în noiembrie 1881, Eminescu este înlocuit de la conducerea „Timpului", retrogradat, iar noul redactor-șef îl ataca pe jurnalist chiar în ziarul pe care acesta il condusese, arată sursa citată.

Mihai Eminescu, otrăvit cu mercur şi bătut în cap cu frânghia udă

În canoanele vremii, a fi declarat nebun era sinonim cu îndepărtarea definitivă din viața publică. Se lansează zvonul nebuniei inexplicabile, se inventează povestea unei boli venerice, se insistă pe activitatea sa poetică și mai puțin pe cea de jurnalist.

Urmează o serie de internări în diferite sanatorii. Este otrăvit lent cu mercur, sub pretextul tratării așa-zisei boli venerice de care suferea – sifilis –, este bătut în cap cu frânghia udă, i se fac băi reci în plină iarnă, dar poetul nu voia să moară.

Mihai Eminescu, vindecat și internat din nou

După ce a fost externat, Eminescu scrie un articol ce va zgudui gurvernul, făcându-l pe Guna Vernescu să demisioneze, rupând o coaliție fragilă a conservatorilor cu liberalii. După ce s-a aflat autorul articolului „bietul Eminescu" este căutat, găsit și internat din nou. La 13 aprilie 1889, procurorul Mavros îi cere primului președinte al Tribunalului Ilfov constituirea unei cure pentru pacientul Mihai Eminescu.

Ce s-a descoperit la autopsie

Autopsia arată că rinichii poetului erau albi, iar ficatul era modificat, caracteristice pentru o intoxicație cu mercur. Creierul său, lasat pe un pervaz la soare, câteva zile, nu a fost niciodată evaluat de către Victor Babeș: „Creierul mi-a fost adus de la Institutul Sutu într-o stare de putrefacție care nu permitea un studiu fin al structurii".

Mihai Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la București, la vârsta de 39 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel