Un site numit angliamea.ro susține că a realizat un calcul care arată cât costă să ai un copil în Marea Britanie, de la naștere până în primul an de viață. Sub forma unor informații utilitare, site-ul care trimite comunicate de presă cu o știre utilitară, face o campanie de PR prin care românii care se gândesc să-și formeze o familie în Anglia fie sunt puși pe fugă, fie se gândesc de două ori înainte.
În articolul scris despre cât costă să ai un copil în Anglia, nu sunt date exacte și informații verificate. Dovadă stă felul în care este scris. Abuzează de "se pare că...", "aproximativ", "potrivit unor studii" care nu sunt numite, "marea majoritate", dar și "spre deosebire de România", totul fiind raportat la țara noastră unde totul este mult mai bine, potrivit articolului. Tot ceea ce este prezentat că se întâmplă în Marea Britanie este de rău, deși, site-ul se numește, în mod paradoxal, Anglia mea.
Iată articolul, transmis prin comunicat de presă:
Se pare cӑ în UK una din cinci proaspete mame se întoarce la locul de muncӑ mai repede decȃt a estimat înainte de naștere. Aproximativ 30% din veniturile ambilor pӑrinţi se cheltuie pe copil, conform telegraph.co.uk.
Potrivit unor studii, citate de aceași publicaţie, costurile creșterii unui copil au crescut în ultimii 10 ani cu peste 60%. Ȋn Marea Britanie, marea majoritate a femeilor nasc folosind sistemul public de sӑnӑtate (NHS). Ȋn principiu, analizele de baza, ecografiile, nașterea și îngrjirea postpartum este gratuitӑ. Unele persoane doresc sӑ facӑ încӑ un set de analize mai amӑnunţite în sistem privat, pentru a depista unele anomalii, boli genetice etc.
Spre deosebire de Romȃnia, în UK sarcina este urmӑrita de cӑtre midwife, adicӑ moașӑ. Tot ea este și cea care asistӑ la naștere în cazul celei naturale. Ȋn cazul unei cezariene, aceasta va fi efectuatӑ firește de cӑtre un medic. E de reţinut faptul cӑ, spre deosebire de Romȃnia, în UK existӑ posibilitatea de a opta pentru naștere acasӑ. Pentru aceasta, gravida trebuie sӑ anunţe moașa care îi monitorizeazӑ sarcina și care o va și asista. Ȋn sistem privat, preţurile unei nașteri sunt mari, fapt pentru care nu foarte multӑ lume alege aceasta opţiune. O operaţie de cezariana costӑ în jur de 3500£.
Conform privatepregnancy.co.uk, doar costul serviciilor unui medic obstetrician de la începutul sarcinii și incluzȃnd nașterea costӑ aproximativ 8000£. Pe lȃngӑ acestea se adaugӑ analizele antenatale de aproximativ 2000£. De asemenea, existӑ o taxӑ care trebuie plӑtitӑ clinicii pentru perioada de internare. Aceasta începe de la 1600£ și poate ajunge la 6000£ pentru cea mai exclusivistӑ clinicӑ care oferӑ salon privat și numeroase alte servicii. Preţul total pentru monitorizare și naștere în sistem privat în UK este estimat între 15.000£ și 25.000£.
Legat de îngrijirea copilului, ultimul raport Cost of a Child a realizat un calcul estimativ: de la naștere și pȃnӑ la 21 de ani, creșterea unui copil costӑ nici mai mult nici mai puţin de 227.230£. Cea mai mare pondere în aceastӑ sumӑ avȃnd-o educaţia, care este deosebit de costisitoare în Marea Britanie.
Dar sӑ vedem care sunt costurile pentru primul an de viaţӑ. Conform moneyadviceservice.co.uk, costul minim pentru întreţinerea unui copil în primul an este estimat în jurul sumei de 1600£. Aceasta include cele mai ieftine cӑrucioare, hӑinuţe, mȃncare, produse de igienӑ, scutece, pӑtuţ și scaunul de mașinӑ al copilului. Nu include suplimente alimentare, medicamente, asistenţӑ medicalӑ, babysitter, jucӑrii sau alte accesorii.
Pentru pӑrinţii care aleg cele mai scumpe produse pentru copilul lor, suma poate depӑși 7200£. Din nou, din calcul sunt excluse suplimentele și celelalte menţionate mai sus. Pӑrinţii care se întorc la muncӑ și apeleazӑ la serviciile unei babysitter care sӑ aibӑ grijӑ de copil, vor trebui sӑ mai scoatӑ din buzunar între 8£ și 12£ pe orӑ în funcţie de experienţa persoanei. Mulţi pӑrinţi în Marea Britanie economisesc peste 50% din costuri cumpӑrȃnd produse pentru bebeluși second hand sau de la cunoscutele "Charities". Acolo se pot gӑsi în principal jucӑrii, hӑinuţe și mobilier. Totuși, unii pӑrinţi refuzӑ ideea de a cumpӑra produse folosite deja pentru nou-nӑscutul lor".
Răspundeți în sondajul dcnews.ro care este părere dumneavoastră cu privire la acest articol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu