Lupii sunt pentru elvețieni ce sunt urșii pentru români - problemele celor mai bogați europeni

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Lupii reprezintă o problemă pentru elvețieni, întrucât animalele sălbatice se apropie prea mult de zonele locuite. 

Unul sau poate doi lupi, reperați la distanță, cutreierând munții străvechi, care odată le-au fost leagăn al dezvoltării, poate fi un lucru bun, un semn al reechilibrării naturii, al diversității restaurate. Însă o haită întreagă, călcând prin satele alpine, pândind de-a lungul cărărilor pe care copiii le merg spre școală, este ceva diferit, scrie BBC

Când primul lup s-a întors în Elveția acum aproape 30 de ani, rătăcind peste granița din Italia, grupurile ecologiste au fost încântate.

Fauna a fost restabilită cu sau fără intervenția omului

De-a lungul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, o serie de specii au dispărut din Alpii elvețieni: ursul brun, râsul și lupul. Mediul de munte înalt, considerat atât de des pur și neatins, a fost devastat de un anumit prădător: oamenii.

Acum toate cele trei specii s-au întors. Urșii și lupii s-au întors în mod natural, râsul a fost reintrodus cu succes. Dar visul oamenilor și al animalelor care trăiesc armonios unul lângă altul s-a transformat, pentru unele comunități de fermieri alpini, într-un coșmar.

Turmele de ovine, puse în pericol

Luna aceasta, un crescător de oi din apropierea capitalei elvețiene Berna s-a trezit și a găsit șapte dintre cele 35 de oi ale sale moarte, cu gâtul smuls de un lup care aparent sărise peste gardul electric conceput pentru a proteja turma.

Spre deosebire de predecesorii lor din Evul Mediu, care erau în mod constant conștienți de pericolul pe care îl puteau reprezenta lupii, fermierii de astăzi angajează rar păstori pentru a-și supraveghea turmele. Chiar și câinele ciobănesc tradițional, care poate ajuta să țină lupii la distanță, a ieșit din modă. După treizeci de ani, acel lup elvețian singuratic a ajuns la aproape 100 de capete, formând cel puțin opt haite în toată țara.

Pe parcursul verii, Uniunea Fermierilor din Elveția s-a plâns că „atacurile asupra animalelor au căpătat o nouă dimensiune”, forțând fermierii să-și coboare animalele de pe pășunile de vară mai devreme pentru a le proteja.

Întreaga economie alpină, au spus fermierii, este în pericol.

Nu se trage asupra animalelor sălbatice, lupii

Acum o sută de ani, răspunsul la lupii care se apropiau prea mult de oameni era fost rapid, fiind uciși. Astăzi, lupii sunt protejați în Elveția și pot fi sacrificați doar dacă se poate dovedi că sunt un pericol real pentru animale sau oameni.

Acesta este un proces lung care implică ofițerii cantonali pentru animale sălbatice care trimit dovezi către oficiul federal pentru mediu din Berna, care, dacă este mulțumit, va autoriza uciderea lupilor singuri, de la caz la caz.

Fermierii sunt din ce în ce mai nerăbdători. Anul trecut au convocat un referendum prin care se cere modificarea legii pentru a facilita vânarea și uciderea lupilor problematici. Alegătorii elvețieni, dintre care majoritatea locuiesc în orașe, au spus nu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel