Legea răspunderii magistaților, schimbare majoră. Cum vor răspunde magistrații

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a vorbit, miercuri,  în cadrul unei conferinţei de presă despre legea răspunderii magistraților.

„Acum avem un capitol de lege. Am propus mai multe modificari de natura sa reaseze pozitia juridica pe care o au magistratii in raport cu legea si cu cetatenii. Judecatorii si procurorii raspund civil, disciplinar si penal in conditiile legii. E o chestiune de principiu.

Se mentine prevederea constitutionala potrivit careia statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare. Daca o hotarare cauzeaza cuiva un prejudiciu, el sa aiba garantia ca are cine sa ii acopere prejudiciul. Statul preia raspunderea patrimoniala. E un principiu constitutional, o lege, chiar si organica, nu poate rasturna un astfel de principiu.

Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si e solidara cu raspunderea autorului faptei cauzatoare. Aici apare o modificare: solidaritatea in raspundere a celui care cauzeaza prejudiciul, alaturi de stat. Nu se inlatura raspunderea judecatorilor sau procurorilor care si-au exercitat functia cu neglijenta sau rea-credinta.

Am propus abrogarea art. 6 din art. 96.”

În actuala redactare: "Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune numai cu acțiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice.

După ce prejudiciu a fost acoperit  de stat, în temeiul hotărârii irevocabile, statul se îndreaptă  cu acțiune de despăgubiri împotriva judecătorilor sau procurorilor care a săvârșit eroarea eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.

În prezent, "După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acțiune  în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii".

Termenul de prescripție a dreptului la acțiune în toate cazurile prevăzute de prezentul articol este cel din dreptul comun.

În prezent, termenul de prescripție a dreptului la acțiune este de un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel