Curtea Constituţională a României (CCR) ar urma să discute sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind "Legea fugarilor".
UPDATE: Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat miercuri, pentru 28 mai, discutarea sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) în legătură cu Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, cunoscută și ca ”legea fugarilor”, transmite Agerpres.
Știre inițială:
Curtea Constituțională din România (CCR) are pe ordinea de zi a ședinței de astăzi ”obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, obiecție formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit agendei CCR.
Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, cunoscută și ca ”legea fugarilor” a fost adoptată de Camera Deputaților pe 29 noiembrie 2023 însă Înalta Curte a decis la finalul lanului trecut să o atace la CCR.
Dezbaterile pentru această sesizare au mai fost pe ordinea de zi a CCR, pe 21 februarie, respectiv pe 13 martie.
Această lege prevede că persoanele condamnate definitiv, care nu se prezintă în termen de șapte zile la Poliție pentru a fi încarcerate, vor fi considerate evadate și riscă o pedeapsă între 6 luni și 3 ani.
În opinia Înaltei Curți, prin această lege s-ar încălca dreptul la un proces echitabil și cel la libertate individuală.
Sorin Oprescu, Alina Bica, Mario Iorgulescu, Paul de România, Dragoș Săvulescu sau Cătălin Cherecheș sunt doar câteva nume de pe lista persoanelor condamnate definitiv în România, care au reușit să plece din țară pentru a scăpa de închisoare. Italia și Grecia sunt țările preferate de fugarii condamnați, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu