Lava vulcanului din La Palma a ajuns în ocean. Rază de excludere de două mile marine

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Lava care se scurge din vulvanul La Cumbre Vieja, din La Palma, a ajuns în ocean, iar autorităţile au semnalizat o rază de excludere de două mile marine. 

"Fluxul de lavă a ajuns la ocean la Playa Nueva", a scris Involcan pe contul de Twitter la scurt timp după miezul nopţii (marţi, 22:00 GMT).

Vulcanul Cumbre Vieja de pe insulă a început să erupă pe 19 septembrie.

Marţi după-amiază, lava, a cărei viteză de înaintare a variat foarte mult în ultimele zile ajungând chiar să încetinească la un moment dat, se afla încă la o distanţă de aproximativ 800 de metri de ocean, ceea ce a făcut dificil de previzionat momentul în care ar fi urmat să ajungă la ocean, scrie Agerpres.

Rază de excludere de două mile marine

Contactul dintre lava fierbinte şi apă trezeşte teamă ca urmare a riscului producerii de gaze toxice şi particule nocive. Din acest motiv, guvernul regional al arhipelagului a decretat o "rază de excludere de două mile marine" în perimetrul locului unde era de aşteptat să ajungă lava.

Intrarea lavei în ocean a avut loc la câteva ore după ce guvernul a eliberat marţi 10,5 milioane de euro de ajutoare directe pentru victimele erupţiei vulcanice, în special pentru cumpărarea de locuinţe.

Autorităţile au declarat stare de dezastru natural pe această insulă cu o populaţie 85.000 de locuitori, unde fluxurile de lavă au distrus în total 589 de clădiri, inclusiv locuinţe, şi au acoperit 258 de hectare de teren.

Locuitorii din Insula La Palma trăiesc, în principal, din cultivarea bananelor şi din turism.

Erupţia vulcanică nu a provocat decese sau răniţi, dar a dus la evacuarea a peste 6.000 de persoane. 

Norul toxic a ajuns şi în Romania 

"Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.

Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă.

Este un fenomen extrem de violent, care după primele estimări și după modelele dezvoltate în prezent, pare că ar putea să se întindă măcar pentru două-trei luni de acum înainte. Fenomenul a fost precedat de foarte multe cutremure, a fost prevăzut, iar populația a putut fi avertizată. Pagubele sunt enorme.

În aer au fost împrăștiate cantități foarte mari de cenușă, dar și de alte gaze toxice care afectează calitatea aerului. Au fost împrăștiate în atmosferă clor, brom, care pot interacționa cu compuși din atmosferă și să scadă destul de mult stratul de ozon la înălțimi foarte mari. Se presupune că dacă vulcanii ar avea forță foarte mare, vom vedea dacă va fi cazul și acum, s-ar putea diminua cantitatea de ozon cu câteva procente.

Oxidul de sulf ridicat în atmosferă la înălțime, alți compuși formează acizi, ceea ce e important pentru climă și pentru oameni. Compuși secundari rezultați după interacțiunile cu compușii primari din atmosferă se comportă ca un ecran și împiedică razele solare să pătrundă mai adânc spre pământ, creează un efect de răcire", a declarat Silviu Gurlui, profesor de fizică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel