Kremlinul ar putea să nu mai finanţeze Wagner, susține Ministerul britanic al Apărării.
Ministerul britanic al Apărării susține că există posibilitatea realistă ca Rusia să nu mai finanţeze activităţile grupului de mercenari Wagner, relatează Agerpres, citând Reuters şi EFE.
Ministerul britanic a consemnat duminică într-un buletin informativ că statul rus a luat măsuri împotriva unora dintre interesele de afaceri ale şefului Wagner, Evgheni Prigojin, după rebeliunea eşuată din iunie a grupului împotriva conducerii militare ruse.
"Dacă statul rus nu mai plăteşte Wagner, al doilea cel mai plauzibil finanţator sunt autorităţile belaruse", notează ministerul, adăugând că acest lucru ar împovăra resursele statului Belarus.
Potrivit aceluiaşi comunicat, grupul Wagner se reconfigurează în sensul unei micşorări, pentru a scădea cheltuielile cu salariile, pe un fond de "presiune financiară".
Grupul Wagner, cunoscut oficial ca PMC Wagner, este o companie militară privată (PMC) finanțată până acum de statul rus, controlată de Evghenii Prigojin, un fost aliat apropiat al lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, scrie Wikipedia.
Dovezile sugerează că Wagner a fost folosit ca și acoperire de către guvernul rus, permițând statului rus să aibă o negare plauzibilă pentru operațiunile militare în străinătate și, prin urmare, ascunzând adevăratele victime ale intervențiilor străine ale Rusiei. Grupul a fost fondat în 2014 de către Prigojin și fostul ofițer GRU, Dmitri Utkin (alias „Wagner”). A devenit proeminentă în timpul Războiului Donbas din Ucraina, unde a ajutat forțele separatiste pro-ruse din 2014 până în 2015.
Contractorii săi au activat în întreaga lume, inclusiv în războaiele civile din Siria, Libia, Republica Centrafricană și Mali, luptând adesea de partea forțelor aliniate cu guvernul rus. Agenții Wagner au fost acuzați de crime de război, inclusiv crimă, tortură, violuri și jafuri comise asupra civililor, precum și torturarea și uciderea dezertorilor acuzați.
Wagner a jucat un rol semnificativ în invazia rusă a Ucrainei, pentru care a recrutat deținuți din închisorile din Rusia pentru lupta în prima linie. Până la sfârșitul anului 2022, puterea grupului în Ucraina a crescut de la 1.000 la între 20.000 și 50.000. Recent Prigojin a fost acuzat de organizarea unei rebeliuni împotriva conducerii Rusiei. El s-ar afla momentan în Belarus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu