Răzvan Savaliuc a susținut, la Antena 3, că judecătoarea care a ridicat controlul judiciar în cazul Laurei Codruța Kovesi și procurorul Georgiana Bodorogea ar fi scris o carte împreună. Jurnalistul a ridicat un semn de întrebare asupra imparțialității în ceea ce privește modul în care s-a acționat în instanță.
"Am dezvăluit, pe Lumea Justiției, un lucru care te consternează. Judecătoarea care a ridicat controlul judiciar în cazul lui Kovesi, Francisca Vasile, este tovarăşă de carte cu autor, al unui tratat, comentariu pe Codul Penal, împreună cu procuroare Georgiana Bodorogea, de la Parchetul General, cea care a fost băgată în sală în locul procurorului de la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, care a fost dată afară, ca să vină această doamnă Bodorogea.
Există bănuiala legitimă că este afectată imparţialitatea. Conform Curţii Europene, imparţialitatea nu trebuie doar să existe, trebuie să se vadă şi, dacă se crează o temere a părţilor că imparţialitatea judecătorului nu există, atunci dreptul la un proces echitabil este afectat. Ori doamna procuror Francisca Vasile apare ca autor de carte cu această procuroare Georgiana Bodorogea.
Deci ele erau prietene, scriau cărţi împreună. Se pune întrebarea: cât de corectă a fost doamna Francisca Vasile, ca judecător, când dă afară procurorul care a instrumentat cazul, care ştia despre ce este vorba în acuzaţiile aduse Laurei Kovesi şi vine această Bodorogea, care pune concluzii fără să citească dosarul. Când a avut ea timp să citească zeci de declaraţii, ca să îşi formeze părerea că nu sunt probe sau ce o fi zis ea în faţa instanţei? Judecătorul trebuia să se asigura că procurorul care a fost adus în locul celui iniţial a avut timpul să studieze dosarul. Altfel, nu mai vorbimd decât despre o mascaradă de proces. Nu ne putem raporta la o justiţie corectă", a spus Răzvan Savaliuc.
"Bănuim că este o relaţie de tovărăşie. Eu nu trebuie să fac dovada. Ca jurnalist, ridic o problemă. Dacă au scris o carte împreună, nu putem bănui că sunt şi prietene, în viaţa particulară? Au apărut informaţii că au studiat împreună la INM. Cineva mi-a zis că ar fi fost şi în vacanţe împreună. Nu ştiu dacă este adevărat, dar este vorba despre o problemă de imagine publică. Imparţialitatea trebuie să se vadă, să ofere garanția că sunt nişte procese care se soluţionează echitabil. Dacă procurorul şi judecătorul scriu cărţi împreună, oare nu era normal ca unul dintre ei sau amândoi să se abţină? Este pentru prima dată când aud un procuror că pune concluzii în favoarea acuzatului. Oare nu putem să ne gândim că juduecata a fost afectată de această relaţie?", mai spune jurnalistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu