Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a dezvăluit miercuri că a fost sunat de către procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Aceasta l-a sunat pentru a-l informa asupra faptului că îi va fi trimis un dosar cu privire la deputatul Gheorghe Coman.
"Am avut o discuţie cu doamna procuror Laura Codruţa Kovesi, care m-a informat că cel târziu azi, în funcţie de cum termină procurorul de caz, prin procurorul general al României va fi trimis un dosar", a declarat Valeriu Zgonea, citat de Mediafax.
În caz de flagrant, trebuia să sune ministrul Justiției
El a arătat că dacă deputatul respectiv ar fi fost prins în flagrant ar fi fost necesar ca ministrul Justiţiei să îl sune, dat fiind că un deputat nu poate fi reţinut fără acordul preşedintelui Camerei, aşa cum scrie textul constituţional.
"Eu am vorbit cu domnul ministru Cazanciuc. Nu ştia nimic despre un flagrant, nu a fost infomat, aşa cum prevede Constituţia. Pe cale de consecinţă, nici eu nu ştiu despre flagrant", a continuat liderul PSD.
Acesta a precizat că Laura Codruţa Kovesi l-a informat asupra faptului că va primi documentele cu privire la Gheorghe Coman în noaptea de joi sau cel mai târziu vineri dimineaţă.
"Există o prevedere şi pentru aceste cazuri. Înseamnă că undeva în ianuarie, în prima decadă, vom avea o sesiune extraordinară a Parlamentului. Suntem în 19 decembrie. Dacă primim mâine - pe 20 - dosarul, e primul Birou Permanent. Pe 23 şi 24 avem raport cu audiere - soluţia minimă. Plus opt zile, intrăm în 1 ianuarie. Deci chiar dacă am vrea, nu avem altă soluţie decât în prima decadă a lunii ianuarie să convocăm plenul Camerei pentru a lua această decizie", a adăugat Valeriu Zgonea.
Ce se întâmplă în cazul în care un parlamentar este prins în flagrant
El a precizat că, potrivit Statutului deputaţilor şi senatorilor, dacă un parlamentar este prins în flagrant, există o procedură rapidă de convocare a Legislativului şi de discutare a dosarului trimis de procurorul general în Comisia juridică.
"Dacă este o cerere de ridicare a imunităţii, cu reţinere a parlamentarului pentru anumite infracţiuni stabilite de Codul penal, atunci procedura este stabilită în Statutul deputaţilor şi senatorilor, articolul 24, prevăzută şi în Constituţie, şi durează cel puţin opt zile", a încheiat președintele Camerei Inferioare a Parlamentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu