Consiliul Superior al Magistraturii a revocat astăzi în premieră, după voința judecătorilor din țară, doi dintre membri săi, Alina Ghica și Vasilică Danileț. Consiliul urmează să decidă acum data organizării unor noi alegeri, dar legea de funcționare a instituției nu stipulează un termen, așa că membrii CSM pot declanșa procedura unor alegeri când consideră de cuviință. La fel ca revocările, alegerile vor aduce de la sine alte jocuri de putere din interior, fiecare tabără dorind un anumit profil de magistrat. Interimatul celor două scaune din CSM este păstrat de judecătorii Mihai Viorel Tudoran și Elena Popescu, clasați sub cei doi magistrați revocați la alegerile din CSM.
UPDATE: Editorialistul Dan Tapalagă scrie pe hotnews.ro că judecătorii Alina Ghica și Oana Hăineală au opțiunea contestării deciziei de revocare validată astăzi de plenul CSM, dar și suspendarea deciziei până la judecarea procesului, ceea ce le-ar oferi alte câteva luni pe scaunele de magistrați. "Ce urmează? Judecătorii Ghica și Danileț pot contesta în instanță decizia revocării din CSM. Cel mai probabil vor solicita și suspendarea deciziei până la judecarea procesului. Asta inseamna că este posibil să mai activeze câteva luni ca membri CSM, dacă instanța va dispune suspendarea deciziei", scrie Dan Tapalagă.
La fel ca în cazul alegerii unui membru al CSM, în cazul revocării acestuia decizia nu poate fi contestată. Deși ar putea încerca un asemenea demers, invocând, de exemplu, vicii de procedură, acțiunea ar fi în zadar, deoarece legea de funcționare internă a Consiliului Superior al Magistraturii nu permite contestarea revocării.
Cele două locuri rămase vacante vor fi ocupate de doi supleanți, până când CSM va decide să organizeze noi alegeri. Mihai Viorel Tudoran și Elena Popescu, care s-au clasat sub Vasilică Danileț și Alina Ghica la alegerile organizate de CSM, îi vor înlocui pe cei doi magistrați excluși marți.
Cum nicăieri nu este stipulată un termen limită, membrii Consiliului decid când doresc demararea unei noi proceduri de alegeri. Adunările Generale vor fi din nou convocate pentru a-și alege reprezentanții, ceea ce va duce la noi jocuri de putere și noi șicane între judecători. ”Se vor face noi alegeri când decide CSM, nu e stipulat un termen. Vor începe desigur alte jocuri de interior, pentru că cine vrea puterea în CSM, vrea oameni partizani”, a explicat jurnalista Lumea Justiției, Adina-Stancu Anghelescu, pentru DeCe News.
”La fel ca în jocul de șah, jocul din CSM nu e terminat. Acesta nu se termină acum, când au căzut doi pioni, ci se va sfârși când va cădea regele sau în cazul nostru regina”, consideră dna. Anghelescu.
Cei doi judecători care îi vor înlocui pe Alina Ghica și Vasilică Danileț vor trebui să primească avizul Senatului înainte de a-și prelua atribuțiile de magistrați ai Consiliului Superior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News