INS: Construcțiile, în cădere liberă. Prețurile, în continuă creștere

constructii
constructii

De la începutul anului 2013 prețurile au fost într-o continuă creștere, efect resimțit și în buzunarele românilor, mai ales în cele ale cetățenilor care voiau să-și construiască o casă. În ianuarie 2013 au fost eliberate cu 2,2% mai puține autorizații de contrucții față de aceeași lună a anului trecut. Cei care lucrează în construcții au resimțit din plin această scădere. Numărul de salariați din acest domeniu a fost într-o continuă descreștere de la începutul anului. Aceeași stare este preconizată și pentru luna aprilie. Situația muncitorilor salariați din acest domeniu a fost cu atât mai nefericită cu cât cea mai mare parte a autorizațiilor în construcții a fost dată în mediul rural

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică, trimis redacției DC News, în luna ianuarie 2013 au fost eliberate 1694 de autorizații de constucții pentru clădiri rezidențiale. În aceeași lună a anului trecut, au fost eliberate 1732. Chiar dacă per ansamblu este în scădere, se observă o creștere a numărul de autorizații date în mediul urban. În ianuarie 2012 au fost date 1182 de autorizații pentru mediul rural și 550 pentru cel urban, iar în aceeași lună a acestui an au fost date 609 în mediul urban și 1085 în cel rural. Făcând comparație între numărul de autorizații acordate în luna ianuarie și situația economică, numărul de salariați și prețurile din domeniul construcțiilor putem spune că se influențează. În timp ce prețurile au fost într-o continuă creștere de la începutul anului, numărul de salariați a fost într-o continuă scădere. Situația economică a scăzut, însă, potrivit comunicatului INS, în următoarele trei luni se va înregistra o creștere moderată a producției și a comenzilor corelată cu o scădere a numărului de salariați. Prețurile se vor menține în aceeași tendință de creștere.

În schimb, o situație mai bună este în industria prelucrătoare, unde, de la începutul anului situația economică, numărul de salariați și prețurile fie s-au menținut în echilibru, fie au crescut. În acest domeniu, în continuare, este preconizată o tendință de creștere. Deși situația economică în cazul comerțului cu amănuntul a fost în scădere, se estimează o tendință de creștere. Numărul de angajați s-a menținut același, iar prețurile au crescut. Astfel, comerțul cu amănuntul va intra într-o relativă stabilitate a activității. Aceeași situație o întâlnim și în cazul serviciilor chiar dacă atât situația economică, cât și numărul de salariați au scăzut, se estimează o creștere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel