În Afganistan, mai multe familii pun bani pentru a face o nuntă comună, reducând astfel considerabil prețurile.
Cincizeci de cupluri s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii colective ce a fost organizată luni într-o clădire imensă din Kabul, o practică tot mai răspândită pentru a scădea costurile astronomice ale căsătoriilor tradiţionale din Afganistan, informează AFP, citat de Agerpres.
Decorul impunător al celor aproximativ 12 "săli de nuntă" din Kabul se pretează noii austerităţi a acestor ceremonii din Afganistan, o ţară din Asia Centrală aflată în plină criză economică şi sub conducerea talibanilor.
De la revenirea talibanilor la putere, în august 2021, mirii şi familiile lor nu au mai avut parte de petreceri: muzica a fost interzisă de facto. Ceremonia de luni s-a desfăşurat în prezenţa a numeroşi gardieni şi talibani înarmaţi cu puşti automate.
În faţa City Star, o clădire impozantă de culoare ecru, cu coloane şi numeroase decoraţiuni aurii, situată în apropierea aeroportului din Kabul, aproximativ o sută de bărbaţi purtând turbane şi cele mai frumoase ţinute tradiţionale ale lor, shalwar kameez, au stat de vorbă în grupuri, în absenţa femeilor.
Tinerii terminau de împodobit maşinile cu panglici lungi de culoare verde fluorescent şi cu trandafiri roşii din plastic în formă de inimă.
Roohullah Rezayi, în vârstă de 18 ani, care urma să plece alături de soţia lui peste câteva ore, a declarat pentru AFP că nu a avut "de ales", întrucât "i-ar fi fost dificil să facă faţă cheltuielilor".
"O căsătorie tradiţională ne-ar fi costat cel puţin între 200.000 şi 250.000 de afghani (2.600-3.200 euro), dar aici costul va fi de 10.000-15.000 de afghani (130-195 euro)", a adăugat tânărul mire, care purta "o pălărie Kandahar" gri.
Acest tânăr din minoritatea hazara, originar din provincia Ghor, câştigă doar 350 de afghani pe zi (cinci euro) făcând munci mărunte.
"Am invitat aici 35 de membri ai familiilor noastre, altfel am fi ajuns la 300 sau 400 de invitaţi", a spus viitorul mire.
Tinerii căsătoriţi primesc cadouri care să îi ajute la începutul vieţii lor de cuplu: un tort uriaş, o trusă cu pastă de dinţi, şampon şi cremă hidratantă. Dar mai ales un covor, o pătură şi aparate electrocasnice.
Darurile oferite fiecărui cuplu de Fundaţia Selab, organizatoarea evenimentului, costă în jur de 1.500 de euro - o sumă importantă în una dintre cele mai sărace ţări din lume.
Sute de bărbaţi care purtau un "patou", o pânză mare de lână de culoare ecru sau gri, au participat la ceremonie în acea sală imensă, împodobită cu ghirlande, dar extrem de friguroasă.
După recitări din Coran, un discurs al unui oficial taliban de la Ministerul pentru Promovarea Virtuţii şi Prevenirea Viciilor a fost punctat de strigăte de "Allah akbar" ("Dumnezeu este cel mai mare") din partea publicului, ceea ce pare a fi o noutate în cadrul ceremoniilor de nuntă.
Pe tot parcursul ceremoniei, viitoarele mirese au rămas invizibile, fiind izolate într-o aripă a clădirii City Star împreună cu rudele lor de sex feminin - la fel ca înainte de revenirea la putere a talibanilor.
Dar, spre deosebire de precedentele nunţi colective, jurnaliştii nu au putut să le vadă, să le fotografieze sau să le filmeze după căsătorie pe tinerele femei, ale căror chipuri sunt acoperite în mod tradiţional de un voal verde şi auriu.
"De 13 ani, Fundaţia Selab luptă împotriva culturii zestrei, care te lasă fără bani, şi a concurenţei (între familii) în materie de cheltuieli", a declarat în faţa jurnaliştilor preşedintele acesteia, Sayed Ahmad Selab.
Încă nu este neobişnuit ca nunţile din Afganistan să reunească mai mult de 1.000 de invitaţi şi să coste 20.000 de euro. Este vorba despre o practică ce îi şochează pe mulţi afgani din această ţară foarte religioasă.
Pentru nunta în masă de luni s-au înscris 600 de cupluri.
"Am pus 14 condiţii", a explicat directorul Fundaţiei Selab: "în special ca logodnicul să nu fie dependent de droguri, bolnav mintal sau şomer şi să câştige cel puţin 300-500 de afgani pe zi".
Unii dintre fericiţii tineri care s-au căsătorit luni au avut nevoie de mai mulţi ani de răbdare.
Este şi cazul lui Samiullah Zamani, un fermier de 23 de ani din provincia Kabul.
"De trei ani aştept această zi!", a declarat tânărul, ale cărui palme sunt vopsite cu henna.
"Dumnezeu să-l binecuvânteze pe Haji Selab, căci nu aveam bani pentru petrecerea de nuntă. Este una dintre cele mai frumoase zile din viaţa mea!", a adăugat tânărul mire.
Haji Badam, care se apropie de 70 de ani, a comandat haine noi pentru nunta nepotului său Sajid, care predă într-o şcoală religioasă.
În aceste "săli de nuntă" nu avem "attan (dans tradiţional afgan - n.red.) şi nici muzică, dar pe acestea încă le mai avem la sate", a spus afganul cu barbă lungă şi albă, izbucnind în râs.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu